Προσφυγικό, Σένγκεν και δημοσκοπήσεις, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης Κοτζιά

Προσφυγικό, Σένγκεν και δημοσκοπήσεις, στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης Κοτζιά

Η προσφυγική κρίση, η πορεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, αλλά και ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων απασχόλησαν την δημόσια συζήτηση που είχαν χθες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και η δημοσιογράφος της εφημερίδας Tageszeitung Ουλρίκε Χέρμαν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου «Hellas Filmbox» στο Βερολίνο.

Ο κ. Κοτζιάς άσκησε δριμεία κριτική στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, διέψευσε ότι η Αθήνα δεν δέχεται την βοήθεια που της προσφέρεται, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνίες και εξέφρασε την άποψη ότι κάποιοι κύκλοι δημιουργούν διαρκώς εμπόδια προκειμένου να μην πετύχει η πρώτη εδώ και χρόνια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.

Απαντώντας δε σε παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι δεν είναι μόνο το συντηρητικό κόμμα της κυρίας Λάιτνερ ή μόνο η Αυστρία που θα εξέταζε τον αποκλεισμό της Ελλάδας και ότι οι χώρες της περιοχής η μία μετά την άλλη ? αναφέρθηκε σε «Μακεδονία», Σλοβενία, Κροατία κ.ά. ? είτε χτίζουν φράχτες, είτε επιβάλλουν ανώτατο όριο στην υποδοχή προσφύγων, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο στο τέλος δεν θα υπάρχει Ευρώπη και παρέπεμψε στην δήλωση του γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος έκανε νωρίτερα χθες λόγο για «δήθεν λύση, η οποία δεν θα μας πάει μπροστά».

Η δημοσιογράφος της TAZ έθεσε μεταξύ άλλων και θέματα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, ενώ εξέφρασε την απορία κατά πόσο η κυβέρνηση είναι σταθερή, παρ’ όλες τις αντιδράσεις για την μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. «Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα που δεν βρίσκουμε λογικά και σωστά. Αυτό είναι το παράδοξο της κατάστασης. Υπάρχουν μέτρα που ήταν αναγκαία, αλλά υπάρχουν και μέτρα που δεν βρίσκουμε σωστά και λογικά. Σκεφτήκαμε πολύ τι πρέπει να κάνουμε. Πρώτον. Ό,τι έχουμε συμφωνήσει, πρέπει να το υλοποιήσουμε. Δεύτερον. Πρέπει να το υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό, όσο ακόμη είμαστε δημοφιλείς. Να εκμεταλλευτούμε την δημοτικότητά μας για να κάνουμε όλα όσα δεν θέλουμε να κάνουμε. Το να τα κάνουμε όταν δεν θα είμαστε πλέον δημοφιλείς, είναι λάθος. Τρίτον. Να προχωρήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα για το πιο αδύναμο τμήμα της κοινωνίας», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς και, αναφερόμενος στην στάση των δανειστών σχετικά με το ελληνικό χρέος, επισήμανε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απαιτούν σκληρά αλλά όχι πολύ σκληρά μέτρα και δεν θέλουν κούρεμα χρέους, ενώ από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ θέλει αυστηρότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά κούρεμα.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμη την δυσαρέσκειά του για δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία αναφέρονταν μεν στην «οικογενειοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά κατόπιν, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, αδελφός πρώην υπουργού Εξωτερικών και θείος του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, δεν έγραψαν τίποτε σχετικό. «Αυτός ο αγαπητός άνθρωπος έχει και σκάνδαλα ? πριν από πέντε χρόνια διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει πολύ πολύτιμα δώρα από την Siemens. Και ο Χριστοφοράκος, ο οποίος καταδικάστηκε από ελληνικά δικαστήρια, ζει ελεύθερος στην Βαυαρία και έγινε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου μίας θυγατρικής της Siemens. Και αρνούνται να μας εκδώσουν αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν πολιτική δωροδοκίας (…). Αλλά επειδή αυτός ο άνθρωπος (ενν. τον κ. Μητσοτάκη) έχει όλες αυτές τις καλές προϋποθέσεις, λένε ότι προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Έτσι γίνεται το όνειρο πραγματικότητα», είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο αυτές εταιρίες δημοσκοπήσεων έλεγαν ότι θα χάσουμε με διαφορά το δημοψήφισμα και τις εκλογές και τώρα νέες δημοσκοπήσεις των εταιριών οι οποίες είχαν προβλέψει ακριβώς το αποτέλεσμα των εκλογών, λένε για προβάδισμα 8,6% του ΣΥΡΙΖΑ. «Το διάβασε κανείς στον γερμανικό Τύπο;», κατέληξε.

 

 Σχόλια