Πτώματα «ξεβράζονται» στις ακτές της Λέσβου – 100 νεκρά προσφυγόπουλα σε δύο μήνες

Πτώματα «ξεβράζονται» στις ακτές της Λέσβου – 100 νεκρά προσφυγόπουλα σε δύο μήνες

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί εδώ και μήνες το δράμα που λαμβάνει χώρα στο Αιγαίο, με την παγκόσμια κοινότητα να θρηνεί… εξ αποστάσεως, για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων – θυμάτων, που βρήκαν φρικτό θάνατο στην προσπάθειά τους να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι τραγικές ειδήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς παράλληλα με τις 22 ψυχές, 13 παιδιών και 9 ενηλίκων, που χάθηκαν σε δύο ναυάγια σήμερα, στην Κάλυμνο και τη Ρόδο, στη Λέσβο η θάλασσα εξακολουθεί να «ξεβράζει» πτώματα από το προχθεσινό, πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά του Μολύβου.

0

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες έχουν ξεκινήσει το μακάβριο αγώνα για την περισυλλογή των σορών.

Τα περισσότερα πτώματα, δέκα τον αριθμό, ξεβράστηκαν στο Καλό Λιμάνι, στην περιοχή της Αρχαίας Άντισσας, ενώ άλλες τρεις σοροί βρέθηκαν στις ακτές της Τσιχράντας. Τα υπόλοιπα πτώματα ξεβράστηκαν κατά μήκος των ακτών της Λέσβου κοντά σε αυτή την περιοχή.

2

Στην πλειοψηφία τους, τα πτώματα ανήκουν σε γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση Save The Children, μέλη της οποίας λαμβάνουν μέρος στις επιχειρήσεις διάσωσης στο νησί της Λέσβου, 69 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα, στο διάστημα από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο τραγικός απολογισμός δε σταματά εκεί, καθώς στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα ακόμη 31 παιδιά και βρέφη, που έχασαν τη ζωή τους στα επτά ναυάγια που σημειώθηκαν σε Μυτιλήνη, Αγαθονήσι, Σάμο, Κάλυμνο και Ρόδο.

3

Αναλυτικότερα, από τα ναυάγια αυτά διασώθηκαν συνολικά 628 άνθρωποι, ωστόσο έχασαν τη ζωή τους 48 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 31 παιδιά και βρέφη, ενώ αγνοούνται τρεις άντρες στη Ρόδο και ένα βρέφος στο Ακρωτήρι της Σάμου.

Οι εικόνες από τις ακτές της Λέσβου είναι χαρακτηριστικές και ενδεικτικές του δράματος που λαμβάνει χώρα «έξω από την πόρτα μας», με πιο λυπηρό γεγονός όλων, ίσως, το ότι αρχίζουν να μοιάζουν γνώριμες…Σχόλια