Ράις: Το ΔΝΤ δεν ζητεί άλλη λιτότητα για την Ελλάδα

Ράις: Το ΔΝΤ δεν ζητεί άλλη λιτότητα για την Ελλάδα

Ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν ζητεί άλλη λιτότητα για την Ελλάδα» σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επαναλαμβάνοντας την «ισχυρή άποψη» του Ταμείου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% συνοδευόμενο από σημαντική ελάφρυνση χρέους και προσθέτοντας ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την εφαρμογή της πολιτικής που προβλέπεται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο κ. Ράις, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι «η στήριξη του Ταμείου στην Ελλάδα δεν είναι χωρίς όρους, εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι το Ταμείο ζητεί από την Ελλάδα την άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις, οι οποίες όμως – όπως είπε – θα εφαρμοστούν στο «εγγύς μέλλον» και αφού η οικονομία αρχίσει ν΄ ανακάμπτει.

Αναφερόμενος στο σημερινό άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, στους Financial Times, ο κ. Ράις επέμεινε στα γνωστά συμπεράσματα της πρόσφατης ανάλυσης του Ταμείου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος συμφώνησε με την αναφορά του επικεφαλής του ESM ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα για πολύ χρόνια.

Όπως υπογράμμισε «αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράις.Σχόλια