Ρεκόρ αποχωρήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

Ρεκόρ αποχωρήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

Η μεγάλη φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνει χιλιάδες εταιρείες να μετακομίζουν σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα στη Βουλγαρία, όπου η φορολογία εταιρειών είναι μόλις 10% έχει αυξηθεί, από 2.000 που ήταν στην αρχή της κρίσης το 2010, σε πάνω από 17.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας τα οποία επικαλείται το Reuters.

Η μαζική φυγή εταιρειών στη Βουλγαρία έχει προκαλέσει συναγερμό στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θέλει τώρα να συνεργαστούν οι δύο χώρες για να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις αυτές απλώς μεταφέρουν την έδρα τους στη γειτονική χώρα για να γλιτώσουν φόρους ή μεταφέρουν εκεί όλες τους τις δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια που αφορούν το 2014, οι εταιρείες που έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο που διαμορφώνεται σε 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 άτομα. Από τις αρχές του έτους έχουν κάνει έναρξη στη Βουλγαρία πάνω από 3.600 ελληνικές εταιρείες. Πέρυσι είχαν μεταφερθεί στη γειτονική χώρα 3.262 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Βουλγαρία που επικαλείται το Reuters.Σχόλια