Ρέντσι, με το βλέμμα στους διαφωνούντες του κόμματός του: Κι αυτόν τον Βαρουφάκη τον ξεφορτωθήκαμε…

Ρέντσι, με το βλέμμα στους διαφωνούντες του κόμματός του: Κι αυτόν τον Βαρουφάκη τον ξεφορτωθήκαμε…

Στο αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Όποιος με απόσχιση λαβώνει, στις εκλογές πεθαίνει. Κι αυτόν τον Βαρουφάκη, για να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, τεχνικό όρο, τον ξεφορτωθήκαμε», είναι το σχόλιο του Ιταλού πρωθυπουργού για την έκβαση των ελληνικών εκλογών και την παραμονή της Λαϊκής Ενότητας εκτός Βουλής, το οποίο βρίσκει αποδέκτες και στους διαφωνούντες στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος.

Αναφερόμενος στις ελληνικές κάλπες στη διάρκεια συνεδρίασης της διεύθυνσης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), αλλά κάνοντας παραπομπή και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε «περιορίζομαι να διαπιστώσω ότι οι αποσχίσεις λειτουργούν ίσως πολύ σε επίπεδο απειλής, αλλά όχι τόσο πολύ τη στιγμή των εκλογών».

Αναλυτικά, ο κ. Ρέντσι ανέφερε:

«Η σχέση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα συμβολίζει αυτό ακριβώς. Δεν έγιναν σημαντικές συνεδριάσεις του κόμματός μας μετά την νύχτα εκείνη κατά την οποία η συζήτηση για την Ελλάδα προσέλαβε πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Στις 8 το πρωί επιτεύχθηκε μια συμφωνία, επί της οποίας, στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την δύναμη και το θάρρος να πάει σε εκλογές και να ζητήσει την συναίνεση του λαού του.

Δεν αναφέρομαι, προς το παρόν, στην συζήτηση πολιτικής φύσης σχετικά με το τι είναι η αριστερά, αν κέρδισε η εξτρεμιστική ή η ανανεωτική Αριστερά.

Περιορίζομαι στο να διαπιστώσω ότι οι αποσχίσεις λειτουργούν ίσως πολύ σε επίπεδο απειλής, αλλά όχι τόσο πολύ τη στιγμή των εκλογών. Όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές. Και αυτόν τον Βαρουφάκη, για να χρησιμοποιήσω, ας πούμε, τεχνικό όρο, τον ξεφορτωθήκαμε. Το θέμα δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι αν στην σημερινή Ευρώπη υπάρχει ή δεν υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην δημοκρατία -στις μορφές κυβέρνησης του δήμου- και στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Αλλά και στους κανονισμούς, τους νόμους, τις οδηγίες που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η συζήτηση γύρω από την Ελλάδα και είναι ένα θέμα που αφορά την Δημοκρατία μας και την αντίληψή μας για την Δημοκρατίας μας».Σχόλια