Ροχαλίζεις; περνάει δύσκολες μέρες η σεξουαλική σου ζωή

Ροχαλίζεις; περνάει δύσκολες μέρες η σεξουαλική σου ζωή

Το ροχαλητό είναι δυσάρεστο για το άτομο που υποφέρει αλλά και για εκείνο ή εκείνη που κοιμάται μαζί του. Προκαλεί αϋπνία, κούραση και αυξάνει τη νευρικότητα.

Στους άνδρες επιπρόσθετα, το ροχαλητό προκαλεί προβλήματα της σεξουαλικής λειτουργίας και ιδιαίτερα δυσκολίες της στύσης.

Οι λόγοι που προκαλούν ροχαλητό είναι διάφοροι αλλά υπάρχει μια πάθηση αρκετά συχνή, το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου, η οποία συνδέεται και με την πρόκληση άλλων διαταραχών.

Το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου πλήττει περίπου 4% των γυναικών και 9% των ανδρών ηλικίας από 30 έως 60 ετών.

Ο ύπνος των ατόμων αυτών είναι πολύ διαταραγμένος και χαρακτηρίζεται από έντονο ροχαλητό.

Η άπνοια του ύπνου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, παρατεταμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα επεισόδια διακοπής της αναπνοής διαρκούν συνήθως 10 δευτερόλεπτα. Οι διακοπές αυτές είναι πολλές και η συχνότητά τους μπορεί να είναι και μέχρι 20 έως 30 ανά ώρα.

Τα άτομα αυτά δεν ξεκουράζονται από τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθουν εξαιρετικά κουρασμένα. Όταν οδηγούν οι επιδόσεις τους συγκρίνονται με αυτές κάποιου που οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

Οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν σοβαρά και τη σεξουαλική ζωή των ασθενών που πάσχουν από το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου.

Οι κανονικές ορμονικές λειτουργίες που έχουν σχέση με την αναπαραγωγή καθώς και η ανεπαρκής οξυγόνωση του αίματος πιθανόν να διαταράσσονται σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις που οδηγούν στο ροχαλητό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και επιπρόσθετα διαταραχές της σεξουαλικής ζωής.

Είναι επίσης εύκολα κατανοητό ότι η κούραση και ο εκνευρισμός κάθε άλλο παρά ευνοούν μια κανονική, αρμονική σεξουαλική συμπεριφορά.

Έρευνες που έγιναν σε ασθενείς με το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου έδειξαν ότι όταν αυτοί ελάμβαναν θεραπεία για το πρόβλημα, τότε η σεξουαλική τους κατάσταση βελτιωνόταν.

Συγκεκριμένα είχαν μια καλύτερη διάθεση και διέγερση για σεξ, και είχαν περισσότερους οργασμούς και ικανοποίηση.

Άλλες έρευνες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν αξιόλογα στοιχεία:

  1. Περίπου 25% των ζευγαριών, δήλωσαν ότι το ροχαλητό καταστρέφει τη σεξουαλική τους ζωή
  2. 10% των ζευγαριών δεν δίστασαν να δηλώσουν ότι σκέφτηκαν το χωρισμό σαν ένα τρόπο για να γλιτώσουν από το πρόβλημα
  3. 40% των ζευγαριών, δήλωσαν ότι η ποιότητα της σχέσης μεταξύ του άνδρα και της γυναίκας επηρεάζεται αρνητικά από το ροχαλητό
  4. 80% των ζευγαριών, επιλέγουν να κοιμούνται ξεχωριστά για να ξεφύγουν από τις αρνητικές συνέπειες του ροχαλητού.

Από τα πιο πάνω στοιχεία γίνεται σαφές ότι το ροχαλητό προκαλεί σωματική αλλά και συναισθηματική  ταλαιπωρία. Το άτομο που υποφέρει επηρεάζεται στην καθημερινή του ζωή και στην επαγγελματική του δραστηριότητα. Παράλληλα το ροχαλητό και οι διαταραχές που προκαλεί βλάπτουν τη σχέση του με το σύντροφό του όπως και τη σεξουαλική του ζωή.

Το ροχαλητό επηρεάζει σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, από 20% έως 40% του πληθυσμού.

Είναι λοιπόν απαραίτητο για μια πάθηση πολύ συχνή όπως το ροχαλητό, να γίνεται η διερεύνηση του προβλήματος, να αναγνωρίζεται η αιτία και να εφαρμόζεται μια θεραπεία αντιμετώπισης το ταχύτερο δυνατό.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια