Σάμος: Χωρίς νεκροτομή βγαίνουν τα πιστοποιητικά θανάτου των προσφύγων

Σάμος: Χωρίς νεκροτομή βγαίνουν τα πιστοποιητικά θανάτου των προσφύγων

Μια νέα εξέλιξη στο θέμα των προσφύγων ήρθε να δει το φως της δημοσιότητας και αυτό αφορά τα πιστοποιητικά θανάτου τα οποία εκδίδονται χωρίς την απαιτούμενη εξέταση.

Σε «φασόν» έκδοση πιστοποιητικών θανάτου προχωρούν οι γιατροί του νοσοκομείου Σάμου για τους άτυχους πρόσφυγες που βρίσκονται νεκροί στις ακτές του νησιού, πλην όμως με απολύτως παράνομη και αυθαίρετη διαδικασία πιστοποίησης, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία.

Οι ιατροδικαστές αναφέρουν ότι έπειτα από εντολή της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου του νησιού, τα πιστοποιητικά υπογράφουν παθολόγοι και παιδίατροι (εφόσον τα θύματα είναι ανήλικα) με την αιτία θανάτου να είναι πανομοιότυπη σε όλα: «πνιγμός στη θάλασσα». Σε περίπτωση, που οι συγγενείς των νεκρών αρνούνται να δεχτούν το πιστοποιητικό, χωρίς να έχει προηγηθεί νεκροτομή, τους δίδουν το σχετικό έντυπο της έγκρισης για νεκροτομή με την υποσημείωση ότι αυτή θα διενεργείται από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με την νομοθεσία οι σωροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση. Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν, γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος και συνεπώς ένας θάνατος που χρήζει ιατροδικαστικής διερεύνησης. «Είναι λυπηρό σε μία Ευρωπαϊκή χώρα να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Οι πνιγμοί είναι βίαιοι θάνατοι και είναι υποχρεωτικό τα περιστατικά αυτά να οδηγούνται σε ιατροδικαστική διερεύνηση» αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας κ. Γρηγόρης Λέων, προσθέτοντας πως η επιστημονική εταιρία των ιατροδικαστών θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κίνηση αυτή του ιατρικού συστήματος στο νησί της Σάμου έχει προκαλέσει την δυσαρέσκεια των Ελλήνων ιατροδικαστών, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη την τακτική που ακολουθείτε από τους συναδέλφους τους.«Ενώ η χώρα μας διαθέτει αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα της ιατροδικαστικής εδώ και δεκαετίες και πληθώρα άξιων επιστημόνων, το νοσοκομείο της Σάμου θεωρεί ότι οι χειρουργοί μπορούν να κάνουν νεκροτομές και οι παθολόγοι και παιδίατροι, χωρίς να είναι οι θεράποντες ιατροί, να υπογράφουν πιστοποιητικά θανάτου και μάλιστα για βίαιους θανάτους» καταλήγει ο κ. Λέων.

 Σχόλια