Σαρλ Μισέλ: Αποτυχία οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αλλά το Βέλγιο δεν είναι αποτυχημένο κράτος

Σαρλ Μισέλ: Αποτυχία οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες, αλλά το Βέλγιο δεν είναι αποτυχημένο κράτος

Συνέντευξη ενώπιον του ξένου Τύπου, έδωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, κατά την οποία παραδέχτηκε ότι οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες απετέλεσαν «αδιαμφισβήτητα μια αποτυχία» για το Βέλγιο, αρνούμενος ωστόσο ότι η χώρα του είναι «αποτυχημένο Κράτος».

«Όταν διαπράττεται μια επίθεση όπως αυτή, σίγουρα σημειώνεται μια αποτυχία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μισέλ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορώ να αποδεχθώ την ιδέα ότι έχουμε ένα αποτυχημένο Κράτος» στο Βέλγιο.

Οι παραπάνω δηλώσεις του Βέλγου πρωθυπουργού έρχονται σε συνέχεια των κατηγοριών εναντίον των αρχών της χώρας, ότι επέδειξαν χαλαρότητα και ανεκτικότητα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου του 2015.

Το Βέλγιο χρειάστηκε «λίγους μήνες» για να συλλάβει τον Σαλά Αμπντεσλάμ, τον βασικότερο ύποπτο αυτών των επιθέσεων, σημείωσε ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης. «Για να σταματήσουν τον Μπιν Λάντεν, χρειάστηκαν 10 χρόνια», σημείωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ γνωστοποίησε ότι το Βέλγιο εξέδωσε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος περίπου 100 ανθρώπων σε υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία το 2015. «Ένα αποτυχημένο Κράτος δεν θα ήταν σε θέση να το κάνει», επέμεινε.

«Είμαστε μια μικρή χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, ένας κόμβος από τον οποίο μπορούν εύκολα να οργανωθούν επιθέσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Όπως ακριβώς συνέβη πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, «στις Βρυξέλλες πρόσωπα είχαν εγγραφεί στα μητρώα της μίας ή της άλλης υπηρεσίας» ερευνών, ωστόσο αυτό δεν τους εμπόδισε να περάσουν στη δράση, παραδέχθηκε ο Μισέλ.


Σχόλια