Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό – Τι λέει το πόρισμα της επιτροπής Σοφών

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό – Τι λέει το πόρισμα της επιτροπής Σοφών

Ένα σενάριο με παραλλαγές περιλαμβάνει το πόρισμα που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο από την 12μελή Επιτροπή Σοφών, το οποίο όμως δεν έχει ποσοτικοποιηθεί και δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά και για το ύψος των συντάξεων που θα λαμβάνουν.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές σε ατομικούς λογαριασμούς, δηλαδή νοητή κεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.

Όσο για τους ήδη συνταξιούχους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Επιτροπή τάσσεται κατά της επιβολής οριζόντων μειώσεων στις συντάξεις, αναφέρεται στη δυνατότητα επαν-υπολογισμού των παροχών, με βάση τους ενιαίους κανόνες εισφορών και παροχών που θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάτι τέτοιο.

Για την καταβολή της Εθνικής σύνταξης προτείνεται να καταβληθεί είτε σε όλους τους ασφαλισμένους, είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με βάση το ύψος της αναλογικής σύνταξης του κάθε ασφαλισμένου.

Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση το προσδόκιμο ζωής και τον τελικό αριθμό ετών που απασχολήθηκε ο ασφαλισμένος. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, προτείνεται η δραστική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ή σε ένα ασφαλιστικό ταμείο με την ενοποίηση κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Όμως και εδώ υπάρχει εναλλακτική πρόταση στο πόρισμα, η οποία προβλέπει την απόλυτη κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων και απόδοση στους ασφαλισμένους επικουρική σύνταξη ίση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

Αυτό προτείνεται στην λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων καταβολής εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους, ώστε να προκύψουν ενιαία ποσοστά και βάση υπολογισμού τους για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ παροχές.

Παρά την παράδοση του πορίσματος δεν είναι ξεκάθαρο από ποιους ασφαλισμένους θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου καθεστώτος, γι’ αυτό και η επιτροπή των υπηρεσιακών που έχει συσταθεί για να διασταυρώσει σε ποιες κατηγορίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ενιαίοι κανόνες θα συνεχίσει το έργο της.

Το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων προτείνεται να μειωθεί στο 55% από 70% που προβλέπει ο Ν 3863/10 και ξεπερνά το 80% για ασφαλισμένους πριν το 1992.

Η μειοψηφούσα άποψη υποστηρίζει την καταβολή διατήρηση και επίσπευση του Ν. 3863/10 με την καταβολή εθνικής και αναλογικής σύνταξης χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων.

Μάλιστα προτείνεται η βελτίωση των συντελεστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η πρόταση για αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, από μια ρήτρα ελεγχόμενου ελλείμματος και την εξασφάλιση κάποιου συγκεκριμένου ποσού ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή: real.grΣχόλια