Σαρωτική νίκη Ερντογάν με ποσοστό 52,4%

Σαρωτική νίκη Ερντογάν με ποσοστό 52,4%

Μεγάλος και «αυτοδύναμος» νικητής είναι πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιθύνων νους της κλιμάκωσης της πόλωσης και της διεξαγωγής νέας εκλογικής αναμέτρησης, καθώς το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιτυγχάνει αυτοδυναμία, και όλα δείχνουν ότι θα κυβερνήσει μόνο.

Μάχη για την είσοδό του στην τουρκική Βουλή (είναι κοντά στο όριο 10%) δίνει το φιλοκουρδικό κόμμα ΗDP.

Σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα κυβέρνησης συνασπισμού.

Ειδικότερα, με καταγεγραμμένο άνω του 85% της επικράτειας το AKP προηγείται με 50,66% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 24,75%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με 11,98% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) στο όριο.

Το ποσοστό του AKP αναμένεται να μειωθεί, αλλά όχι πολύ κάτω από το 48%. Σε συνδυασμό με τη μείωση της δύναμης του MHP και του HDP, το AKP οδεύει προς ισχυρή αυτοδυναμία.

Μείωση, και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%.

 Σχόλια