Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε 14χρονος Βρετανός που μαχαίρωσε καθηγητή του σε ρατσιστικό «παραλήρημα»

Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε 14χρονος Βρετανός που μαχαίρωσε καθηγητή του σε ρατσιστικό «παραλήρημα»

Σε κάθειρξη 11 ετών καταδικάστηκε 14ρονος Βρετανός, που μαχαίρωσε τον καθηγητή του, καθυβρίζοντάς τον με ρατσιστικές βρισιές, ενώ στη συνέχεια καυχήθηκε για τις πράξεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Αναλυτικότερα, ο Βίνσεντ Γιουζόμα, 50 ετών, μαχαιρώθηκε στο στομάχι με κουζινομάχαιρο τον Ιούνιο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Kings Academy του Μπράντφορντ, από τον 14χρονο μαθητή.

Το αιματηρό περιστατικό ήταν αποτέλεσμα της διένεξης ανάμεσα σε μαθητή και καθηγητή, σχετικά με τη χρήση κινητού τηλεφώνου από τον πρώτο, εν ώρα μαθήματος.

Ο 14χρονος δράστης, αφού μαχαίρωσε τον εκπαιδευτικό και πριν διαφύγει, τον αποκάλεσε «μπάσταρδο» και «νέγρο», ενώ είκοσι λεπτά αργότερα, ανήρτησε μήνυμα στο Facebook, στο οποίο καυχιόταν ότι «φύτεψε τη λάμα κατ’ ευθείαν στην κοιλιά του». Η ανάρτησή του συγκέντρωσε 69 «likes»…

Στη διάρκεια της δίκης, ο εισαγγελέας σημείωσε ότι ο μαθητής είχε επιδείξει αμέσως εχθρότητα έναντι του Γιουζόμα. «Δεν ήταν ιδιαίτερα εχθρικός απέναντι στους άλλους καθηγητές. Όμως ο κ. Γιουζόμα ήταν μαύρος», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κατηγορούμενος είχε πει την προηγουμένη σε φίλο του ότι ήθελε να μαχαιρώσει έναν καθηγητή, ενώ το ίδιο ανέφερε και σε άλλους μαθητές την ημέρα της επίθεσης.

Ο έφηβος δήλωσε ένοχος για βιαιοπραγία, αλλά αρνήθηκε την κατηγορία της απόπειρας φόνου.

Σε ό,τι αφορά στον εκπαιδευτικό, υπέστη σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα και χρειάσθηκε να αναστείλει τη σταδιοδρομία του, καθώς δε γνωρίζει ούτε πότε αλλά ούτε και αν θα αισθανθεί ικανός να επιστρέψει στη διδασκαλία.

Στην έξοδο από το δικαστήριο, ο κ. Γιουζόμα δήλωσε ότι ως χριστιανός, έχει συγχωρήσει αυτό το αγόρι που προκάλεσε στην οικογένειά του και τον ίδιο τραύματα και πόνο.

Ο δικαστής, Ντάραμ Χολ, κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας δήλωσε ότι ο έφηβος «δεν ανεχόταν να του αντιλέγει κανείς» και πως «ήταν εκτός ελέγχου», ενώ διευκρίνισε ότι θα μπορέσει να ζητήσει την απελευθέρωσή του υπό όρους έπειτα από έξι χρόνια.Σχόλια