Σε συμβιβασμό οδηγείται η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε συμβιβασμό οδηγείται η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε συμβιβαστική λύση αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας φαίνεται πως θα καταλήξουν ελληνική κυβέρνηση και δανειστές, όπως προκύπτει από τις σημερινές δηλώσεις, τόσο του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που βρίσκεται για διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, όσο και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ντομπρόβσκις μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμβιβασμό για το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακόμη, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πολύ σημαντικό να δοθεί στήριξη στους δανειολήπτες που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό», εκτίμησε σημειώνοντας πως και με άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε. γίνονται ανάλογες συζητήσεις.

Επίσης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τις συναντήσεις που είχε με κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Ντομπρόφσκις, εκτίμησε ότι στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μπορεί να υπάρξει λύση ακόμα και μέσα στην ημέρα, δίνοντας νέα διάσταση στο απογευματινό ραντεβού του με τον πρωθυπουργό, στις 18:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την ελληνική πλευρά θέλουν το οικονομικό επιτελείο να ετοιμάζει νέα πρόταση για τη γεφύρωση του χάσματος σε ό,τι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομίας εκτίμησαν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ενδεικτικές του ηπιότερου κλίματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, καθήμενος στο πλευρό του κ. Ντομπρόφσκις κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, σχολίασε πως η Αθήνα επιδιώκει έναν έντιμο συμβιβασμό.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εμφανίσθηκε πιο αδιάλλακτος, λέγοντας πως αφού η Αθήνα επέλεξε αρχικά το δρόμο του 23%, θα πρέπει τώρα να βρει τα δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να αποσύρει τον υψηλό συντελεστή.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι «ελαφρώς καλύτερη» σε σχέση με τις προβλέψεις που έγιναν τον Αύγουστο και υπογράμμισε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη, αν εφαρμόσει πιστά το οικονομικό πρόγραμμα και απορροφήσει τα σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. Ωστόσο, σημείωσε ότι δε θα δοθεί παράταση στο ΕΣΠΑ που έληξε του 2007 – 2013. «Μπορεί να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις μέσα στον επόμενο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόβσκις.

Σημειώνεται ότι, για τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν θεωρείται «πολύ σημαντική» η πρώτη αξιολόγηση, γιατί θα στείλει το σήμα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη αλλά και στους επενδυτές ότι υπάρχει πλέον σταθερότητα και ότι μπορεί να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Ακόμη ότι ο κ. Ντομπρόβσκις άσκησε κριτική στη διαπραγμάτευση της περιόδου Βαρουφάκη, λέγοντας πως «δυστυχώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι ταραχώδεις διαπραγματεύσεις και η αβεβαιότητα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία» και ότι άφησαν «βαρύ φορτίο».Σχόλια