Σφίγγει η… θηλιά των υποχρεώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2015

Σφίγγει η… θηλιά των υποχρεώσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2015

Δεκάδες φαίνεται πως είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις προς το κράτος, τις οποίες πρέπει να τακτοποιήσουν σήμερα, αύριο ή μεθαύριο, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρώτοι, οι ιδιοκτήτες ΙΧ που πρέπει έως 31 Δεκεμβρίου (όπου όμως μπορεί τότε τράπεζες και εφορίες να υπολειτουργούν) να πληρώσουν μαζικά τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 ή να καταθέσουν πινακίδες. Αλλιώς απειλούνται με πρόστιμα διπλάσια από τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν.

Το ίδιο ισχύει και για τους ελέγχους ΚΤΕΟ των αυτοκινήτων.

Δεν είναι όμως μόνον αυτά. Μέσα στις επόμενες 48 ώρες:

1. πρέπει να πληρώσουν τις δόσεις της εφορίας ή στα ασφαλιστικά ταμεία όσοι έχουν ρύθμιση με δόσεις.

2. πρέπει να έχουν καταθέσει δηλώσεις Πόθεν Έσχες εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι, δημοσίοι υπάλληλοι, δικαστικοί κλπ.

3. πρέπει οι οικογένειες να κάνουν δήλωση γονικής παροχής και δήλωση δωρεάς χρημάτων, στις περιπτώσεις που επικαλούνται χρηματικά ποσά που δόθηκαν από τους γονείς (ως γονική παροχή) προς τα τέκνα τους, ώστε τα παιδιά να καλύψουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

4. μπορούν να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεων στις ΔΟΥ χωρίς πρόστιμο, όσοι έλαβαν εφέτος αναδρομικά προηγούμενων ετών από μισθούς ή συντάξεις.

5. οι δικαιούχοι επιδότησης επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ, να υποβάλουν αίτηση ενόψει της επιμήκυνσης των δανείων που έλαβαν από πιστωτικά ιδρύματα.

Συν τοις άλλοις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου να κάνουν:

1. δήλωση και καταβολή περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ μηνός Νοεμβρίου

2. τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2014

3. δήλωση και πληρωμή όλων των παρακρατούμενων φόρων (ΦΜΥ, φόρο επιχειρηματικής δραστηριότητας, φόρου 3% στο εισόδημα εργοληπτών κλπ) μηνός Οκτωβρίου 2015.Οι δηλώσεις που αφορούν παρακράτηση φόρου από μερίσματα, τόκους, και δικαιώματα, μηνός Οκτωβρίου πρέπει να γίνει σήμερα, ενώ η πληρωμή μπορεί να γίνει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2015.

4. δήλωση intrastat

5. δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων με λήξη φορολογικού έτους την 30η Ιουνίου 2015

6. αίτηση για την αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

7. εργολάβοι μεγάλων έργων που έχουν ήδη εκδώσει τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ, να εκδώσουν συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία, να ανακαλέσουν τις τυχόν αιτήσεις επιστροφής που έχουν κάνει, να υποβάλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλουν τον οφειλόμενο φόρο, αλλιώς θα έχουν τόκους, επιβαρύνσεις ή άλλες κυρώσεις.Σχόλια