Σύλληψη 8 Μαροκινών αστυνομικών για βασανισμό νεαρού μέχρι θανάτου

Σύλληψη 8 Μαροκινών αστυνομικών για βασανισμό νεαρού μέχρι θανάτου

Οκτώ Μαροκινοί αστυνομικοί συνελήφθησαν το Σάββατο κατόπιν σχετικής εντολής που εξέδωσε η δικαιοσύνη του Μαρόκου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου νεαρό κρατούμενο, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Ασάμπαχ και Αλ Άχνταθ, η σύλληψη και η προφυλάκιση των οκτώ αστυνομικών που ενέχονται στην υπόθεση του βασανισμού νεαρού άνδρα, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο, διατάχθηκε το Σάββατο από τον εισαγγελέα της πόλης Καζαμπλάνκα.

Όπως σημειώνουν οι εφημερίδες, η Δικαιοσύνη αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος των οκτώ αστυνομικών για τον «βασανισμό ενός προσώπου με καταφυγή στη βία που οδήγησε στον θάνατό του».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το νεαρό θύμα είχε συλληφθεί το βράδυ της 31ης Αυγούστου, ενώ τελούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών, και τέθηκε υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα, πριν διακομιστεί σε νοσοκομείο, όπου πέθανε.

Η νεκροψία – νεκροτομή στην οποία υποβλήθηκε η σορός του νεαρού έδειξε ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε τραύματα που υπέστη ενόσω κρατείτο στο αστυνομικό τμήμα.

Από την πλευρά της, η διεύθυνση ασφαλείας της Βιλάγια της Καζαμπλάνκα ανέφερε σε ό,τι αφορά στον θάνατο του νεαρού άνδρα, ότι υπέκυψε διότι χτύπησε εσκεμμένα το κεφάλι του στις μπάρες του κελιού του αστυνομικού τμήματος όπου κρατείτο, πριν διακομιστεί σε νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία είχε ζητήσει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες από το Μαρόκο για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων, κρίνοντας ότι η χρήση τους γίνεται με συστηματικό τρόπο και ότι πρόκειται για «ενδημική» πρακτική στο βασίλειο, παρά τα βήματα που έκαναν πρόσφατα οι αρχές.

Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, τα βασανιστήρια συνεχίζουν πάντοτε να χρησιμοποιούνται «για την απόσπαση «ομολογιών» και την καταστολή των διαφωνούντων» στο Μαρόκο.Σχόλια