14:44 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Συμφωνία μετ’ εμποδίων στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών – Το κοινό ανακοινωθέν

Συμφωνία μετ’ εμποδίων στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών – Το κοινό ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποχωρεί χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, το κοινό ανακοινωθέν δεν υπέγραψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ νωρίτερα είχε αποχωρήσει ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Παρά τις αρκετές διαφωνίες, πρόκειται για μία συμφωνία επί των ελαχίστων, που εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού λαού», εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας πως το κοινό ανακοινωθέν ζητά την εφαρμογή:

-της συμφωνίας για επιχειρησιακές πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ

-της συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία όσων μεταναστών ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια

-την εδραίωση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

Κλείνοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρόσθεσε ότι «Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μία κοινή γραμμή».

Λεβέντης: Το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων

Αναφορικά με την άρνησή του να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν τοποθετήθηκε ο Βασίλης Λεβέντης: «Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο στο μεταναστευτικό αλλά και στην οικονομία και στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο ΠτΔ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία αλλά αρνήθηκαν όλα τα κόμματα μία τέτοια εξέλιξη. Μετά από αυτό δήλωσα πως θεωρούμε τη συζήτηση φιάσκο και η Ένωση Κεντρώων δε θα υπογράψει το όποιο κοινό ανακοινωθέν. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω τι έγινε εντός της συνάντησης. Σήμερα ο ελληνικός λαός δυστυχεί και εδώ σήμερα φάνηκε πως το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων».

Για συμφωνία σε όλα καθώς έγιναν πλήρως αποδεκτές οι θέσεις και το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό κάνουν λόγο πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του ανακοινωθέντος οφειλόταν σε επιμονή της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί επιφύλαξη της ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με τη στάση της κ. Γεννηματά διαφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δε θα υπέγραφαν σε μια τέτοια περίπτωση.

Μητσοτάκης: Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό

«Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς στην κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό. Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι δυνατό να καταφέρει να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας στην Ευρώπη», δήλωσε από πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Γεννηματά: Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Ο Μάρτιος 2016 δεν είναι Ιούλιος 2015», διεμήνυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «δε δίνουμε λευκή επιταγή», ενώ επανέλαβε το αίτημά της για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη», προειδοποίησε η κ. Γεννηματά, και υπογράμμισε ότι «υποστηρίζουμε την άμεση μετεγκατάσταση, επιστροφή παράτυπων και άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας».

Τέλος, αναγνώρισε τις ευθύνες της Ευρώπης «όμως η χώρα δεν πρέπει να απομονωθεί. Χρειάζεται συμμαχίες. Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Θεοδωράκης: Μίνιμουμ εθνική γραμμή μετά κόπων και βασάνων

«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή. 3 οι άξονες της συζήτησης και των αποφάσεων. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων και επανοπροώθηση των υπολοίπων στις χώρες προέλευσης τους», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος καθώς η χώρα αναλαμβάνει να δώσει ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Κάλεσα τον κύριο Τσίπρα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του 2015, εάν εξακολουθεί να θέλει εθνική συνεννόηση. Οι χώρες που δε συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έχουν κυρώσεις. Ο Τσίπρας δεν έχει έγκριση από τους αρχηγούς για βέτο, αλλά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. Δε συνδέεται το πρόγραμμα με το μεταναστευτικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το κοινό ανακοινωθέν

Το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Κυρ. Μητσοτάκης, Φ. Γεννηματά, Στ. Θεοδωράκης, Π. Καμμένος έχει ως εξής:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ι. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

Ι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη – Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

Ι. Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας