Συνεχίζουν τα μπλόκα οι αγρότες – Δεν τα βρήκαν με Τσίπρα

Συνεχίζουν τα μπλόκα οι αγρότες – Δεν τα βρήκαν με Τσίπρα

«Έγινε ένα ουσιαστικό βήμα για την έναρξη του διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες» λένε πλέον οι κυβερνητικοί παράγοντες, μη μπορώντας να κρύψουν το αιφνιδιασμό τους από την αρνητική αντίδραση των αγροτών στις προτάσεις, που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους τους.

Ωστόσο το γεγονός όμως ότι ήδη οι αγρότες στα μπλόκα των Τεμπών, των Μικροθηβών ή ακόμα και στην Κρήτη αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, επιβαρύνει την κατάσταση.

Στο… μυαλό της κυβέρνησης

Οι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για βελτιώσεις και άρα η επιμονή τους σε ακραίες μορφές αντιδράσεων δεν οδηγεί πουθενά. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει ανοιχτή στο διάλογο με τους αγρότες και πως έχει όλη τη διάθεση να συνεργαστεί μαζί τους για να ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγικής βάσης.

Στο… μυαλό των αγροτών

Από την άλλη, οι αγρότες αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς τους ήρθαν. Έτσι εξαγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με παρουσία εντός των πόλεων πια και όχι μόνο στις εθνικές οδούς. Οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών και ήδη έκλεισαν την εθνική. Αργά το βράδυ και έπειτα από συνεννόηση με την Αστυνομία, οι αγρότες άνοιξαν τα Τέμπη για λίγο, καθώς μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο, στο οποίο προχώρησαν λίγο πριν τις 23:00, δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δύο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε εκ νέου η κοιλάδα.

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και τη γέφυρα του Στομίου, αποκλείοντας την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.

Την ίδια στιγμή και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν τη στάση τους, καθώς από τη Δευτέρα αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, επί του ΠΑΘΕ.

Τι λέει η Αντιπολίτευση

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός έδειξε σήμερα ότι επιθυμεί το οριστικό διαζύγιο με τους αγρότες. Για τα προβλήματα που ο ίδιος με την πολιτική του δημιούργησε, περιορίστηκε ξανά σε προεκλογικού τύπου υποσχέσεις, χωρίς περιεχόμενο. Έτσι ούτε ο Αγροτικός κόσμος θα επιβιώσει, ούτε η χώρα θα προχωρήσει.»

Το ΚΚΕ σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος.

«Είναι μέτρα που δε δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.»

Η Λαϊκή Ενότητα τόνισε: «Άνθρακες το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης και πολύωρης συνάντησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των 39 μπλόκων, οι οποίοι προσέτρεξαν σήμερα στο Μαξίμου. Οι αγρότες δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα ‘του προσχηματικού ‘διαλόγου διαρκείας’, αλλά να εντείνουν τον αγώνα τους και να τον συνδέσουν ακόμα περισσότερο με τον συνολικό αγώνα για την ακύρωση των μνημονίων.»

Σχόλια