Σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας: Ξεκίνησε η σταδιακή διέλευση των προσφύγων –  Εξακολουθούν οι εντάσεις

Σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας: Ξεκίνησε η σταδιακή διέλευση των προσφύγων – Εξακολουθούν οι εντάσεις

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, μεταξύ των αρχών των Σκοπίων και των εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο σημείο, έγινε γνωστό ότι άνοιξαν τα σύνορα για τη σταδιακή διέλευση των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, με γκλομπς στα χέρια, προσπαθούν να κατευνάσουν τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ επιτρέπουν σε ευπαθείς ομάδες – κυρίως γονείς με παιδιά -, να περάσουν το μπλόκο και το αγκαθωτό σύρμα που έχουν στήσει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης.

1

Αρκετοί από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο σημείο έχουν λιποθυμήσει και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

Συνολικά, στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες και όπως έγινε γνωστό, η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά και από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά δίωρο.

3

Νωρίτερα, με δάκρυα στα μάτια, κατάκοποι, αλλά περιχαρείς που μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα και να απεγκλωβιστούν από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες συνέρευσαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνθηκαν απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα ΠΓΔΜ – Σερβίας.

Η κατάσταση ωστόσο στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης Κιλκίς, παραμένει έκρυθμη, καθώς επικρατεί συνωστισμός, και οι διαμαρτυρίες είναι έντονες.

2Σχόλια