Συντάξεις: Οι χαμένοι & οι κερδισμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης – Αναλυτικοί πίνακες

Συντάξεις: Οι χαμένοι & οι κερδισμένοι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης – Αναλυτικοί πίνακες

Πίνακες με συγκριτικά παραδείγματα για το πως διαμορφώνονται οι συντάξεις με τις προτάσεις Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, οι πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι οι ίδιοι που έχουν σταλεί και στους δανειστές.

Τα εν λόγω στοιχεία ουσιαστικά αποτυπώνουν που θα ήταν το ύψος των συντάξεων με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» (3863/2010), συμπεριλαμβανομένων όλων των περικοπών που έχουν ψηφιστεί από το 2010 έως και σήμερα (σε βάθος 32 ετών), και ποιο θα είναι εάν ολοκληρωθεί η προτεινόμενη από την κυβέρνηση μεταρρύθμιση.

Οι σχετικοί πίνακες δεν αναφέρονται σε όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, κάτι που πιστοποιεί ότι θα υποστούν σημαντικές μειώσεις, λόγω της ανατροπής που θα επέλθει στην ανταποδοτική σχέση εισφορών – παροχών.

Αντιθέτως, προκύπτει πως ασφαλισμένοι με χαμηλά εισοδήματα και έως 25 έτη ασφάλισης θα έχουν με το νέο σύστημα ποσοστά αναπλήρωσης που στο τελικό ποσό της σύνταξης είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερα από αυτά που θα προέκυπταν σε βάθος χρόνου με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη».

Για ασφαλισμένους με υψηλά εισοδήματα και έως 25 έτη ασφάλισης οι διαφορές μεταξύ των δύο τρόπων υπολογισμού (παλιού και νέου) είναι πολύ μικρές.

Ενδεικτικά παραδείγματα:

– Κάποιος με 15 έτη ασφάλισης που έχει μισθό 1.500 ευρώ με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» θα λάμβανε 530 ευρώ και με το νέο σύστημα θα λάβει 554.

– Κάποιος με 18 έτη ασφάλισης που έχει μισθό 2.00 ευρώ με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» θα λάμβανε 648 ευρώ και με το νέο σύστημα θα λάβει 659.

– Κάποιος με 21 έτη ασφάλισης που έχει μισθό 800 ευρώ με το νόμο «Λοβέρδου – Κουτρουμάνη» θα λάμβανε 501 ευρώ και με το νέο σύστημα θα λάβει 515 ευρώ.

Δείτε τους σχετικούς πίνακες εδώ.Σχόλια