Συριακές δυνάμεις σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα

Συριακές δυνάμεις σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), η συμμαχία στην οποία μετέχουν Κούρδοι, Τουρκμένοι και Άραβες της Συρίας, έχει θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου το 70% του Ταλ Ριφάατ, μιας πόλης μεταξύ του Χαλεπιού και της Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας.

Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των ανταρτών, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, έχει φέρει τις συριακές ένοπλες δυνάμεις σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Οι δυνάμεις των SDF, οι οποίες στηρίζονται κυρίως από τους Κούρδους πολιτοφύλακες με σκοπό να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση, καταλαμβάνοντας εδάφη από τους αντάρτες και επεκτείνοντας την παρουσία τους στην περιοχή των συνόρων.

Οι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη Παρασκευή στο Μόναχο για μια παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος της εβδομάδας και, επιπροσθέτως, δεν έχει υπογραφεί από καμία από τις εμπόλεμες πλευρές.

Σκληρή απάντηση Μόσχας μετά τη γερμανική… παρέμβαση – «Η Άγκυρα διευκολύνει τζιχαντιστές»!

Η Μόσχα διατύπωσε σήμερα την «σοβαρή της ανησυχία» μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το τουρκικό πυροβολικό εναντίον θέσεων Κούρδων στη Συρία, καταγγέλλοντας μια «προκλητική» πολιτική της Άγκυρας που συνιστά «απειλή για την ειρήνη».

«Η Μόσχα εκφράζει τη μεγαλύτερη ανησυχία της απέναντι στις επιθετικές ενέργειες των τουρκικών αρχών» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ένα δελτίο Τύπου, όπου προστίθεται ότι διακρίνει «μια απροκάλυπτη υποστήριξη στη διεθνή τρομοκρατία».

Η Ρωσία επιμένει στις προθέσεις της να θέσει υπό συζήτηση αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να «αξιολογηθεί ευκρινώς αυτή η προκλητική πολιτική της Άγκυρας, που δημιουργεί μια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και πέρα από την περιοχή αυτή» τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει σήμερα από περιοχές κοντά στη συριακή μεθόριο θέσεις Κούρδων στη Συρία στο πλαίσιο αντιποίνων, σύμφωνα με την Άγκυρα, για τα πυρά που ρίπτονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, με αυτήν την κλιμάκωση της βίας να προκαλεί την ανησυχία της Ουάσιγκτον και του Παρισιού.
Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε επιπλέον σήμερα την Άγκυρα ότι «συνεχίζει να διευκολύνει την παράτυπη είσοδο στη συριακή επικράτεια νέων ομάδων τζιχαντιστών και ένοπλων μισθοφόρων» από τα σύνορά της.Σχόλια