Σκάνδαλο εκατομμυρίων: Διευθύντρια του ΓΛΚ έδινε παράνομα τεράστιες εγγυήσεις σε δάνεια για επιχειρηματίες

Σκάνδαλο εκατομμυρίων: Διευθύντρια του ΓΛΚ έδινε παράνομα τεράστιες εγγυήσεις σε δάνεια για επιχειρηματίες

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε βάρος δύο στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) και 57 επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα.

Τα εν λόγω στελέχη του ΓΛΚ, το ένα εκ των δύο είναι μάλιστα και διευθυντικό στέλεχος, φέρονται να εξασφάλισαν παράνομα στους επιχειρηματίες πριν περίπου εννέα χρόνια, εγγυήσεις του Δημοσίου ύψους 94 εκατ. ευρώ, για εξυπηρέτηση προβληματικών δανειακών τους υποχρεώσεων.

Μάλιστα, τα δύο στελέχη του ΓΛΚ, έφθασαν στο σημείο να χορηγούν εγγυήσεις, ακόμα και χωρίς να έχει υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.

Η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, το οποίο στρέφεται κατά των δύο κρατικών υπαλλήλων, καθώς και στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, που βαρύνει τους 57 επιχειρηματίες.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση έπειτα από έρευνα που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου, αναφέρεται πως ήδη από τις παράνομες ενέργειες των δύο στελεχών του ΓΛΚ, που αφορούν στο χρονικό διάστημα 2006-2007, το Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλές από τις επίμαχες εγγυήσεις έχουν ήδη καταπέσει και οι πληρωμές τους λήγουν στο τέλος του 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η εισαγγελική λειτουργός, η βασική κατηγορούμενη στην υπόθεση, διευθύντρια του ΓΛΚ, με τη συνδρομή υπαλλήλου της υπηρεσίας, παρείχε στους 57 συγκατηγορουμένους της επιχειρηματίες, μέσα σε διάστημα 30 ημερών, εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου συνολικού ύψους 94.032.170 ευρώ, σε αντιστοίχιση επισφαλών δανειοδοτήσεων από πιστωτικά ιδρύματα, με βάση ειδικό νόμο του 2006 που έδωσε στο Δημόσιο τη δυνατότητα εγγυοδοσίας.

Ο νόμος, που αφορά σε εταιρείες με προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεών τους, προβλέπει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για το Δημόσιο, με βασική, την εξέταση αυτού του είδους επιχειρηματικών αιτημάτων από ειδικό 11μελές συμβούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικογραφία, η κατηγορουμένη φέρεται να παρέκαμψε τη διαδικασία του ελέγχου από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματιών ενέκρινε εγγύηση χωρίς καν να υπάρχει αίτηση του ενδιαφερόμενου.

Από τις επίδικες εγγυήσεις, ήδη έχουν καταπέσει οι 34 από αιτήματα πιστωτικών ιδρυμάτων για ποσά που φθάνουν τα 34.714.918 ευρώ. Για το λόγο αυτό το Δημόσιο έχει καταβάλει ήδη το ποσό των 1.201.429 ευρώ.

Την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης θα αναλάβει ανακριτής Διαφθοράς.Σχόλια