3:36 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σκηνικό ρήξης της Αθήνας με το ΔΝΤ

Σκηνικό ρήξης της Αθήνας με το ΔΝΤ

Σε ρήξη βρίσκεται η Αθήνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα τελευταία 24ωρα, για το άρθρο των κ.κ. Ομπστφελντ και Τόμσεν στο blog του ταμείου. Η κυβέρνηση απάντησε σε ανώτατο επίπεδο μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε για “ανόητους τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι το σωστό. Είναι οι ίδιοι που έφερναν συνεχώς νέα αποτυχημένα προγράμματα μέχρι σήμερα”.  Νωρίτερα, είχε απαντήσει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις στο Guardian, λέγοντας πως το “ταμείο κρύβει την αλήθεια και το παίζει «θύμα». Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα προκειμένου να αποκλιμακώσει την πίεση των Ευρωπαίων πιστωτών. «Φειδωλοί με την αλήθεια”. Για το άρθρο των ισχυρών ανδρών του ΔΝΤ είχε τοποθετηθεί και o κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτηρίζοντας τις εκτιμήσεις που παρουσιάζονται «λανθασμένες» και τις πληροφορίες τους ως «ψευδείς».

“Ανόητοι τεχνοκράτες”, “Φειδωλοί με την Αλήθεια”, “Λανθασμένες και ψευδείς εκτιμήσεις”

Από τη Νίσυρο, την οποία επισκέφθηκε χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του για την “13 σύνταξη” και την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τόνισε: «Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα -τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε αυτούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό… Και μας λέγανε από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε αυτό και το επόμενο του 2012, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας, και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή κάνουν προβλέψεις ύφεσης, ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη, και προβλέψεις ελλείμματος για το 2015 και 2016, ενώ έχουμε ξεπεράσει τις προβλέψεις και έχουμε υπεραπόδοση στόχων».

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω σε όλους αυτούς ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι μια χώρα της Ε.Ε., βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και έσοδα υπάρχει μέσα από την τήρηση του προγράμματος δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε στην πάγια θέση της κυβέρνηση πως “δε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος”. Ωστόσο, επεσήμανε πως η Ελλάδα θέλει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, «αλλά χωρίς νέα μέτρα».

Αναφερόμενος στο άρθρο των Τόμσεν – Όμπστφελντ, παρατήρησε ότι ενώ υποστηρίζουν πως το Ταμείο δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος, την ίδια στιγμή αυτοαναιρούνται καθώς «αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες. Οι εκτιμήσεις τους όμως είναι λανθασμένες, ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι ψευδείς».

O κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε κι υπενθύμισε τις παλαιότερες προβλέψεις του ΔΝΤ, από το 2010 και μετά, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την πραγματικότητα, σημείωσε πως «τα δεδομένα όμως που επικαλείται το άρθρο για την ελληνική οικονομία είναι ψευδή και συγκεκριμένα ούτε το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από τη φορολογία, ούτε οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 52% της Γερμανίας και την ίδια στιγμή το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ, που αποτελεί το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».
«Το ΔΝΤ, λοιπόν, οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του»

Μετά την ολοκλήρωση του briefing το Μέγαρο Μαξίμου απέστειλε ένα non paper με τις “αποτυχημένες προβλέψεις του ΔΝΤ”. 

nonpaperΗ επίθεση Τσακαλώτου στον Τόμσεν και ο έντονος διάλογος με τη Βελκουλέσκου  

Στο άρθρο των Τόμσεν και Όμπστφελντ απάντησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, καταλογίζοντας στο ΔΝΤ ότι «έχει κάνει πολύ λίγα» για να ελαφρύνει την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση εταίροι της Ευρωζώνης για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. «Αντί να έχει το θάρρος των παραδοχών του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος ή και το χρονικό διάστημα των πλεονασμάτων, μετατοπίζει σε εμάς την πίεση για νέα μέτρα λιτότητας από το 2019 και μετέπειτα», ανέφερε.

Την πρώτη μέρα του δεύτερου κύκλου διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του 3ο Μνημονίου στο Χίλτον υπήρξε ένας έντονος διάλογος μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και της Ντέλιας Βελκουλέσκου. Αφορμή στάθηκε το άρθρο των Τόμσεν και Ομπστφελντ.  Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε έντονα το παράπονο του πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να γίνονται μέσω blog, για να πάρει την απάντηση από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ, πως “Ο Τόμσεν απάντησε σε σένα, που είπες ότι το ΔΝΤ θέλει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%”. “Δεν υπήρξε ατόπημα”. Όσον αφορά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η κ. Βελκουλέσκου τις χαρακτήρισε “μονομερής ενέργεια”, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ωστόσο να τονίζει πως θα δοθεί κανονικά η “13η σύνταξη”.

Κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαπραγμάτευσης δεν έδωσαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την ημερομηνία αποχώρησης των θεσμών από την Αθήνα. Τόνισαν πως «συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα εργασιών, τόσο σε επίπεδο επικεφαλής αλλά και σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με στόχο να κλείσουν αρκετές από τις εκκρεμότητες που παραμένουν και να ολοκληρωθεί το SLA».

Άδειασμα του ΔΝΤ από Κομισιόν και ESM 

«Διαβάσαμε με προσοχή την ανάρτηση στο Blog των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και με την πλήρη εφαρμογή τους η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε η εκπρόσωπος Άνικα Μπράιντχαρντ. «Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται εντός πορείας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και o ESM, που με δήλωση του εκπροσώπου του δήλωσε πως “στηρίζουμε τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις απόψεις που εξέφρασαν χθες αξιωματούχοι του ΔΝΤ με ανάρτησή τους στο μπλογκ του Ταμείου”.

Ρενάτο Λέκκα 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας