5:01 Σάββατο 27 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σκληρή 'μάχη' για τις συμβάσεις και τους μισθούς των νέων

Σκληρή 'μάχη' για τις συμβάσεις και τους μισθούς των νέων
Τη χαριστική βολή στην ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας αναμένεται να δώσουν οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά (κατώτατος μισθός, ομαδικές απολύσεις κ.ά.) την ίδια ώρα που οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και πλέον οι 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι με ευέλικτες και υποαμειβόμενες.
Η κυβέρνηση  ζητά  μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Το υπουργείο Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι. Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης κινείται στον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.
 
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ. Ωστόσο οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση και ζητούν τα εξής:
Καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου.
 
Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 
Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. H νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου σε  δηλώσεις της το  Σαββατοκύριακο επεσήμανε ότι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις. «Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι δεδομένη και βασικός στόχος μας είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την απορρύθμιση που είχε σημειωθεί μεταξύ 2010 και 2014, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της διαπραγμάτευσης σε ατομικό επίπεδο όπου ο εργαζόμενος δεν έχει διαπραγματευτική ισχύ» είπε.

Πρόσθεσε πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, σημείωσε ωστόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους. «Εχουμε ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας», είπε, «το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων», η οποία όπως επισήμανε χαίρει κοινής αποδοχής και τόνισε πως η γραμμή άμυνας είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Θα επιμείνουμε σε αυτό» τόνισε.

Για τις ομαδικές απολύσεις είπε πως μόνο το ΔΝΤ ζητά αύξηση του ορίου, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεσμεύονται από σειρά κανόνων που αποτυπώνουν δικαιώματα και αρχές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ελλάδα είναι εναρμονισμένη με την κοινοτική οδηγία επί της ρήτρας ευνοϊκότερης ρύθμισης, είπε και σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αλλάξει το νομικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων. Τέλος, για τον συνδικαλιστικό νόμο η ελληνική πλευρά προτείνει εξορθολογισμό του σημερινού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στη συνδικαλιστική ελευθερία.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας