Σκόπια: Απίστευτο παζάρι εκμετάλλευσης για ένα εισιτήριο στο τρένο!

Σκόπια: Απίστευτο παζάρι εκμετάλλευσης για ένα εισιτήριο στο τρένο!

Στα Σκόπια κάποιοι κάνουν «πάρτι» εξαιτίας των χιλιάδων προσφύγων που διέρχονται καθημερινά από τη λεγόμενη… βαλκανική οδό.

Πριν από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης – όπως μεταδίδει η Deutsche Welle – ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένος. Σήμερα έχει αναγεννηθεί χάρη στη μεταφορά προσφύγων από τα ελληνικά προς τα σερβικά σύνορα.

Όπως αναφέρεται, οι νέες πηγές εσόδων αποτελούν μήλον της έριδος μεταξύ διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαμαρτυρία οδηγών ταξί στη Γευγελή, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι οδηγοί ταξί μπλόκαραν τις ράγες από τις οποίες περνούν τα τρένα που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στη Σερβία, διεκδικώντας μερίδιο από τα κέρδη!

Ο αριθμός των προσφύγων που διέρχονται από το έδαφος των Σκοπίων, τον χειμώνα παρουσίασε κάποια μείωση συγκριτικά με το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2015. Τότε που τα έσοδα για τους οδηγούς ταξί ήταν πολύ σημαντικά.

Σήμερα, με τον αριθμό τους να έχει πέσει καθημερινά σε 2.000-3.000, οι πρόσφυγες οδηγούνται από τους καταυλισμούς απευθείας στα τρένα. Κάθε πρόσφυγας αποφέρει στην κρατική σιδηροδρομική εταιρεία 25 ευρώ προκειμένου να μεταφερθεί στα σύνορα με τη Σερβία. Όπως μάλιστα καταγγέλλει η Μέρσια Σμάιλοβιτς, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης από τα Σκόπια, η τιμή του εισητηρίου είναι ίδια για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλων κριτηρίων!

«Αυτό με ενοχλεί περισσότερο από όλα στη σιδηροδρομική εταιρεία. Τις προάλλες συνόδευσα πρόσφυγες στο τρένο έχοντας το κεφάλι μου καλυμμένο με μαντήλα, κι έτσι δεν με πρόσεξαν οι αστυνομικοί. Τότε είδα με τα μάτια μου να ζητούν όλο το ποσό ακόμη και από μικρά παιδάκια τριών και πέντε ετών», δήλωσε η ίδια.

train

Από το καλοκαίρι έως το φθινόπωρο του 2015 εκτιμάται ότι ο σιδηροδρομικός οργανισμός της χώρας είχε ημερήσια έσοδα 100.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Και οι τιμές των εισιτηρίων αυξάνονται διαρκώς. Από 7 ευρώ αρχικά, το αντίτιμο εκτοξεύθηκε πλέον στα 25!!!

Εκτός από τον κρατικό σιδηρόδρομο, κομμάτι από την «πίτα» των εσόδων διεκδικούν και πολλοί κάτοικοι της χώρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σπεύδουν να πουλήσουν στους πρόσφυγες πριν από την αναχώρησή τους κάρτες για κινητά τηλέφωνα, τσιγάρα, ποτά και τρόφιμα σε τιμές πενταπλάσιες του κανονικού.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια