Σόιμπλε: «Η πολιτική του Τσίπρα καθιστά δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»

Σόιμπλε: «Η πολιτική του Τσίπρα καθιστά δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»

«Από τους Έλληνες εξαρτάται» το εάν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη, «αλλά είναι σαφές ότι με αυτήν την πολιτική του κ. Τσίπρα, η οποία προκαλεί σύγχυση, έγινε πολύ πιο δύσκολο», δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν μπορεί να πει ότι έρχεται ένα Grexit.

«Το ότι ξαφνικά μια κυβέρνηση σηκώνεται και φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού ο πρωθυπουργός χθες το μεσημέρι (σ.σ.: Παρασκευή) ήταν μαζί με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αφού η καγκελάριος και πολλοί άλλοι έκαναν απεριόριστη προσπάθεια και στην πατρίδα του κάνει ακριβώς το αντίθετο, αυτό δεν προκαλεί μόνο σύγχυση, αλλά είναι και θλιβερό» ανέφερε και τόνισε ότι οι τραπεζικοί ειδικοί και η ΕΚΤ παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Ελλάδα έως τη Δευτέρα.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε με έμφαση ότι δεν θα συμβουλεύσει στον ελληνικό λαό την αποδοχή του προγράμματος. Φανταστείτε ο ελληνικός λαός να ψηφίσει εναντίον της ψήφου της κυβέρνησής του. Τότε εμείς θα πρέπει να πούμε στον δικό μας λαό και στο δικό μας κοινοβούλιο «τώρα θα εμπιστευθούμε ότι οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα, άρα η κυβέρνηση, θα κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο όμως μόλις εισηγήθηκαν στον λαό τους να μη δεχθεί». Αυτό δεν αποτελεί βάση για αποφάσεις εις βάρος των φορολογουμένων άλλων χωρών» υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι μια χρεοκοπία δεν προκαλεί ανεξέλεγκτο κίνδυνο για τον γερμανικό προϋπολογισμό, ενώ και η Ευρωζώνη, προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος, πρέπει να καταστεί πειστικά σαφές ότι είναι σταθερή.

«Έπειτα από αυτήν την αιφνιδιαστική εξέλιξη στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Τσίπρας εντελώς ξαφνικά διέκοψε μονομερώς τη διαπραγμάτευση, δεν έχουμε καμία βάση να επιμηκύνουμε το πρόγραμμα το οποίο εκπνέει την 30ή Ιουνίου» δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε δεύτερη συνέντευξή του στο ARD την Παρασκευή και προέβλεψε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να αντιμετωπίσει σοβαρή οικονομική κρίση.

«Και επειδή οι άνθρωποι στην Ελλάδα το περιμένουν, είχαμε αυτήν τη μεγάλη εκροή καταθέσεων, ήδη τις προηγούμενες μέρες» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Αθήνα θα λάβει χρήματα από την ΕΚΤ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε ότι με τις νέες εξελίξεις μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ρευστότητα κάποιων ελληνικών τραπεζών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πότε ενημερώθηκε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, δήλωσε: «Το έμαθα χθες (Παρασκευή) το βράδυ, αλλά πριν από την ισοφάριση στην παράταση του ποδοσφαιρικού αγώνα της Εθνικής Γυναικών. Μου τηλεφώνησε η καγκελάριος και, αν έχω καταλάβει σωστά, ο κ. Τσίπρας την ενημέρωσε τηλεφωνικά αμέσως πριν κάνει το διάγγελμα – νομίζω και τον Γάλλο πρόεδρο».

Ο κ. Σόιμπλε, πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το αν αισθάνεται ότι τον παραπλάνησε ο πρωθυπουργός από την αρχή, απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας, ακόμη και πριν από τις εκλογές έλεγε ότι ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, χωρίς όμως πρόγραμμα. «Είπαμε ότι αυτό δεν γίνεται. Και τότε για πολύ καιρό προσπαθήσαμε εντατικά. Για το ποια ήταν πράγματι η πρόθεσή του, θα μπορούσε κάποιος να έχει διαφορετική άποψη. Ο ίδιος ήταν μέχρι χθες το απόγευμα (σ.σ.: Παρασκευή) με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Κανένας δεν υποψιάστηκε. Πραγματικά μας αιφνιδίασε» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα και πάλι οι αρχηγοί κρατών δήλωσε: «Όχι, δεν έχει κανένα νόημα. Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτήν την απόφαση εγκατέλειψε εντελώς μονομερώς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, έχοντας υπ’ όψιν τη διαδικασία και τον χρόνο, είναι μάλλον αδιανόητο».

Σχόλια