«Σουαρέ» στο Προεδρικό για καφέ και κουβέντα

«Σουαρέ» στο Προεδρικό για καφέ και κουβέντα

Με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα της συνάντησης, θα γίνει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η ατζέντα του συμβουλίου θα είναι το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η συνταγματική αναθεώρηση.

Παρά την σχετική ενημέρωση του πρωθυπουργού προς τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συζητηθεί, αφού ήδη υπάρχουν αντιρρήσεις για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων στο Προεδρικό Μέγαρο για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση.

Τι θα πει ο Τσίπρας στους αρχηγούς

tsipras222-thumb-large

Ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο αναμένεται να βρεθεί ο πρωθυπουργός είναι ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, διεμήνυσε από χθες ότι δεν συζητά καν το ασφαλιστικό. Ενώ ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, ουσιαστικά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα βρεθεί στο Προεδρικό μόνο για να ακούσει και να μεταφέρει όσα συζητηθούν στην ΚΟ της ΝΔ η οποία και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τη στάση του κόμματος.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώνεται κατά τα φαινόμενα σε… ανώμαλη προσγείωση. Το περιβάλλον του πρωθυπουργού, αργά χθες βράδυ, διοχέτευε την είδηση ότι ο κ. Τσίπρας θα προαναγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών: μία για το ασφαλιστικό και μία για τη Συνταγματική αναθεώρηση στις οποίες είναι άγνωστο ποιοι θα είναι επικεφαλής. Στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, πάντως, δεν αποκλείεται συντονιστής να είναι ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης.

Οι αντιδράσεις

politikoi arxigoi

Η κυβέρνηση μετά από χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις του πρωθυπουργού η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά μια ανταλλαγή απόψεων.

«Η ανταπόκριση των Πολιτικών Αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός. Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι η Σύσκεψη θα γίνει. Και είμαστε βέβαιοι ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα συμβάλλουν εποικοδομητικά, με τις θέσεις και τις προτάσεις τους, σε όλα τα θέματα που θα συζητηθούν», σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη.

Λίγο αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από τη Ρώμη όπου βρισκόταν εχθές για επίσημη επίσκεψη, επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

Από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους υπόλοιπους αρχηγούς διεφάνη η πρόθεση του καθενός.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης δεν μπορεί να δεσμευτεί για το κόμμα του, καθώς οι διαδικασίες ανάδειξης του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Φώφη Γεννηματά έχει ήδη θέσει βέτο στην συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για τη συζήτηση, ενδεχομένως στο πλαίσιο της Βουλής. Μάλιστα γι’ αυτό το λόγο απέστειλε επιστολή στον κ. Παυλόπουλο ζητώντας του να παρέμβει σχετικά.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει στο συμβούλιο αναμένοντας συγκεκριμένες προτάσεις από τον κ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού.

Τέλος ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύμπλευσης με την κυβέρνηση, εφ’ όσον επέλθει συμφωνία στις 9 προτάσεις του κόμματός του.Σχόλια