Στα 955 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο

Στα 955 εκατ. το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο

Ελλειμμα 955 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 196 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά 175 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Απριλίου του 2014, λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Αντιθέτως, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 297 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 6,5%, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές έμειναν σχεδόν αμετάβλητες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών βελτιώθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ, λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου μεταφορών περιορίστηκε σε σχέση με εκείνο του Απριλίου του 2014. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 90 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 28,3% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Απρίλιο και της ανόδου των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 16,3%. Η βελτιωμένη εικόνα του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών οφείλεται στο γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2014 περιλαμβάνονταν πληρωμές για προμήθεια στο ΔΝΤ, οι οποίες αφορούσαν τον δανεισμό του Δημοσίου στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, στις ανωτέρω εξελίξεις συνέβαλε θετικά και ο περιορισμός του ελλείμματος των δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο των πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε μικρή επιδείνωση. Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει επίσης ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 830 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2014.

Η αύξηση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, καθώς σημειώθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, η οποία αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Πηγή: ΚαθημερινήΣχόλια