Στα χέρια των πολιτών ο κοινοβουλευτικός έλεγχος

Στα χέρια των πολιτών ο κοινοβουλευτικός έλεγχος

Στα χέρια των πολιτών περνάει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, σε ένα πρόγραμμα που αφορά στο Ελληνικό Κέντρο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, και εντάσσεται στο πεδίο δράσης του οργανισμού.

Όπως εξήγησε ο κ. Σίμος Σιδηρόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων, μιλώντας στον Πέτρο Κουσουλό, κα τον Alpha 989, το πρόγραμμα κάνει χρήση κανονισμού της Βουλής, και συγκεκριμένα του άρθρου 125 που αναφέρεται στα «εργαλεία» του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σύμφωνα με αυτό, πολίτες ή ομάδες, μπορούν να υποβάλλουν αναφορές προς υπουργούς, τις οποίες μάλιστα, μπορούν να υιοθετήσουν και βουλευτές, χωρίς αυτό, ωστόσο, να είναι απαραίτητο κομμάτι της διαδικασίας.

Η σχετική αναφορά με τα διάφορα ερωτήματα προς τον εκάστοτε υπουργό, υποβάλλεται στη Βουλή, και ο ίδιος πρέπει να απαντήσει εντός 25 ημερών.

Σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο οι πρώτες αναφορές θα κατατεθούν είτε αύριο, είτε τη Δευτέρα το πρωί.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα τρέξει πιλοτικά πρώτα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Ρέθυμνο, Ρόδο, καθώς και στην Ηλεία, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σιδηρόπουλος σημείωσε ότι το πρόγραμμα αποτελεί ένα καινούργιο εργαλείο για τη δημοκρατία, που επιτρέπει στους πολίτες να συνεισφέρουν σε αυτήν.

 Σχόλια