Στα «κάγκελα» οι αγρότες: Δεν θέλουμε κανέναν διάλογο με Τσίπρα

Στα «κάγκελα» οι αγρότες: Δεν θέλουμε κανέναν διάλογο με Τσίπρα

Επιμένουν στη σκληρή τους γραμμή οι αγρότες και λένε «όχι» στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ήδη στη μία από τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις, αυτή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, αποχώρησαν οι αγρότες των Τεμπών και επιστρέφουν στα μπλόκα.

Η απόφασή τους ήταν αναμενόμενη, αφού είχαν θέσει ως προϋπόθεση την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και την έναρξη συνομιλιών από μηδενική βάση. Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών είναι πως από τα μπλόκα και συγκεκριμένα από τα Μάλγαρα στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση «ψεύτες και κλέφτες δεν μας έχει πει κανείς». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε αγρότης για να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις υπουργών.

Λίγη ώρα αργότερα ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση των αγροτών στη Νίκαια. Εκεί αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξάωρους αποκλεισμούς δρόμων και όχι δίωρους που ήταν έως σήμερα.

Δεν μετέχουμε σε κανένα διάλογο αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο
Περίπου μία ώρα κράτησε η συνεδρίαση των αγροτών στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, όπου αποφάσισαν να παραμείνουν στον δρόμο και στα μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από το μπλόκο στα Τέμπη, Παναγιώτης Καλογιάννης, αμέσως μετά οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ’ αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.
Ξεκαθάρισαν μάλιστα για άλλη μία φορά πως δεν θα συμμετέχουν σε κανένα διάλογο αν δεν αποσύρει πρώτα η κυβέρνηση το σχέδιο για το Ασφαλιστικό και αν δεν σταματήσουν οι υπουργοί να τορπιλίζουν την κατάσταση με τις δηλώσεις τους.

Πού στήνουν μπλόκα οι αγρότες

Από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι είχαν κλείσει τους δρόμους οι αγρότες σε πολλά σημεία, ενώ σχεδιάζουν δίωρους αποκλεισμούς και μεταξύ 18:00-21:00 το βράδυ. Οι αγρότες στο τελωνείο των Κήπων δεν θα επιτρέπουν τις διελεύσεις έως τις 16:00.

Στον νομό Πιερίας, από το πρωί, με σύνθημα «αντί να μας πιουν το αίμα, το δίνουμε για να σώσουμε μια ζωή», οι συμμετέχοντες στα μπλόκα κατευθύνονται στο νοσοκομείο Κατερίνης όπου έχουν οργανώσει αιμοδοσία. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, το «μεσημέρι θα κλείσουμε συμβολικά από τις 14:00 και για μια ώρα, ενώ θα παρακολουθούμε στενά τι γίνεται στις συναντήσεις». Υπενθυμίζεται ότι στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία, μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών δυναμικότητας 500 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη (10:00). Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες από το συγκεκριμένο μπλόκο αποχωρούν και κατευθύνονται σε αυτό που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Στο συγκεκριμένο μπλόκο, η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 700 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Σήμερα στήνεται και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής.

Όλες οι πλευρές, όπου και αν πρόσκεινται λένε ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου 2016, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

 Σχόλια