Στα «μαλακά» ο Μαντούβαλος για τη συμμετοχή του στο παραδικαστικό κύκλωμα

Στα «μαλακά» ο Μαντούβαλος για τη συμμετοχή του στο παραδικαστικό κύκλωμα

Σε ποινή φυλάκισης 4 ετών με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δικηγόρος, Πέτρος Μαντούβαλος, για την υπόθεση δωροδοκίας (τελεσθείσα το 2000) του πρώην προέδρου Πρωτοδικών, γνωστού και ως «δικαστή με τη μεζούρα», Ευάγγελου Καλούση, ο οποίος καταδικάστηκε σήμερα σε 10ετή φυλάκιση.

Αναλυτικότερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας καταδίκασε σήμερα τον πρώην βουλευτή της ΝΔ σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με 3ετή αναστολή, και τον πρώην δικαστή Ευ. Καλούση σε κάθειρξη 10 ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Μετά την καταδικαστική απόφαση, ο Ευ. Καλούσης οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Σημειώνεται ότι ο Πέτρος Μαντούβαλος είχε καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 7ετή ποινή φυλάκισης με αναστολή, για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για την εμπλοκή του στο λεγόμενο «παραδικαστικό κύκλωμα».

Τότε, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ότι ο πρώην βουλευτής είχε ζητήσει το Νοέμβριο του 2000, από πελάτη του, 30 εκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να μην τον προφυλακίσει ο τότε ανακριτής, Ευάγγελος Καλούσης.

Αν και ο κ. Μαντούβαλος είχε αθωωθεί πρωτόδικα το 2010, η υπόθεση οδηγήθηκε στο εφετείο μετά από έφεση του εισαγγελέα του Αρείου πάγου.

Σε ό,τι αφορά στον κ. Καλούση, ο πρώην δικαστικός βαρύνεται με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας, και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δράση, προκειμένου να παρέχει ευνοϊκό αποτέλεσμα σε ποινικές υποθέσεις.

Τέλος, σε ποινή φυλάκισης 5 ετών, την οποία το Εφετείο μετέτρεψε προς 5 ευρώ ημερησίως (εξαγοράσιμη), καταδικάστηκε σήμερα και ο επιχειρηματίας Ιωάννης Μπολέτσης.

Σημειώνεται ότι ο επιχειρηματίας, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, είχε καταγγείλει τον τότε πρόεδρο του δικαστηρίου, Γ.Ευσταθίου, ότι τον είχε εκβιάσει για να του καταβάλει χρήματα, προκειμένου να μην τον καταδικάσει. Τότε, είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα με κάθειρξη 15 ετών.Σχόλια