Σταθάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Σταθάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές

Για την πιθανότητα επιβολής ενός φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, αφήνοντας το ενδεχόμενο ανοιχτό για πάνω από ένα όριο, και εφόσον γίνει «σωστή» μελέτη.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει εισροές στο σύστημα, οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης.

«Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή ενός φόρου επί των συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν έχω ακόμα αυτή την εικόνα προσωπικά, δεν μπορώ να την αποκλείσω», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Πάντως, διευκρίνισε ότι δε θεωρεί ότι ακόμα είναι απόλυτα ολοκληρωμένη αυτή η διαδικασία, εκτιμώντας ότι πιθανόν να είναι ένα από τα θέματα που διερευνώνται.

Ερωτηθείς για το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσε να γίνει η επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, τόνισε ότι ασφαλώς θα υπάρξει ένα κατώτατο όριο, αλλά χαρακτήρισε «αυθαίρετο» αυτό των 1.000 ευρώ. «Θεωρώ ότι θα είναι πιο πάνω», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει μιας κάποιας μορφής τέτοιος φόρος για τις μεγάλες συναλλαγές.

«Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι δεν έχει διατυπωθεί αίτημα από τους δανειστές για τη λήψη επιπλέον μέτρων το 2016, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση ισορροπημένη, που να εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.

«Για το μεσοπρόθεσμο είχε υπολογιστεί μεγαλύτερη ύφεση, άρα υπάρχει ήδη βελτίωση», σημείωσε σχετικά.Σχόλια