Στη δημοσιότητα η λίστα της ΓΓΔΕ με 13.730 οφειλέτες του Δημοσίου

Στη δημοσιότητα η λίστα της ΓΓΔΕ με 13.730 οφειλέτες του Δημοσίου

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων 13.730 οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο publicrevenue.gr.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, η ανάρτηση έγινε  στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης.

Σημειώνεται ότι οι σχετικές λίστες αφορούν σε οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, ενώ σε αυτές περιλαμβάνονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν -με δικαστική απόφαση- έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.

Παράλληλα, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τα φυσικά πρόσωπα

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι, σε μια μικρή έρευνα στις σχετικές λίστες, τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων, μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι πολλές από τις εταιρείες είτε έχουν κλείσει, είτε έχουν πουληθεί, είτε ήταν δημόσιες επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν.

Για παράδειγμα, η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με χρέη πάνω από 8 δις ήταν στο σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, φυλακίστηκαν οι υπεύθυνοι, άλλοι απεβίωσαν, και δεν υπάρχει πια.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη πάνω από 1 δις 300 εκατομμύρια, ιδιωτικοποιήθηκε και δεν υπάρχει, ενώ και η Πειραϊκή Πατραϊκή δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με χρέη 654.000 ευρώ έβαλαν λουκέτο πριν από λίγα χρόνια, ενώ και η Ελεύθερη Τηλεόραση (ALTER) δεν υπάρχει πια.

Οι μεγαλύτερες οφειλές νομικών προσώπων

«Πρωταθλήτρια» στις οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο είναι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συνολική οφειλή ύψους 8,54 δισ. ευρώ.

Ακολουθούν η παλαιά Ολυμπιακή Αεροπορία με χρέη 1,35 δισ., η «Carrera Mobile Εμπόριο Κινητών και Τηλεπικοινωνιών Α.Ε.» (864 εκατ. ευρώ), η «Αγιομαυρίτης-Φωτογραφικά είδη ΑΕΒΕ» (654 εκατ. ευρώ), η «Δυναμοχημική ΑΕΒΕ» με 708 εκατ. ευρώ, τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ με οφειλή 654 εκατ. ευρώ, η «Φωτογραφικά Υλικά Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης» με χρέη 649 εκατ. ευρώ, τα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» με οφειλή 629 εκατ., η ΕΑΒ με χρέη 461 εκατ. ευρώ και η «Πειραϊκή Πετρελαϊκή ΑΕ» με οφειλές 448 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης η ΠΑΕ Πανιώνος (27 εκατ. ευρώ), η εταιρεία «Αφοί Μιμίκου ΑΕ» (25 εκατ. ευρώ) και ο Αθηναϊκός (21 εκατ. ευρώ).

Οι μεγαλύτερες οφειλές φυσικών προσώπων

Τις μεγαλύτερες οφειλές στο Δημόσιο μεταξύ των φυσικών προσώπων έχει ο Ν. Κασιμάτης με χρέος, 1,26 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν oi Ε. Σιέμπος με οφειλή 428 εκατ. ευρώ, Γ. Οικοδομίδης με οφειλή 363 εκατ. ευρώ, Καρυδοπούλου Ελένη με οφειλή 319,7 εκατ., Μ. Λιάσκας (262 εκατ.), Σ. Γεωργιτσογιαννάκος (245 εκατ.), P. Apostolides με οφειλή 192 εκατ., Εμ. Διακάτος με χρέος 188 εκατ. και Θ. Αντωνιάδης με οφειλή 176 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα βρίσκονται επίσης ο πρώην μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ Γ. Μπατατούδης και ο επικεφαλής της Μηχανικής Πρ. Εμφιετζόγλου.

 Σχόλια