Στη γερμανική Βουλή με τριγμούς το ελληνικό πρόγραμμα

Στη γερμανική Βουλή με τριγμούς το ελληνικό πρόγραμμα

Με την εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άρχισε στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) η έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM και την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο να μην δώσει η Μπούντεσταγκ στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας νέας αρχής. «Κι εγώ δυσκολεύτηκα, αλλά το σκέφτηκα πολύ καλά και γι’ αυτό ζητώ και από εσάς να στηρίξετε την απόφαση».

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των κομμάτων και πληροφορίες από τις χθεσινές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, εκτιμάται ότι η εισήγηση θα εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία.

Στις δοκιμαστικές ψηφοφορίες της παραμονής, οι αντάρτες από CDU/CSU έφτασαν τους 56 – δηλαδή στα ίδια επίπεδα με την ψηφοφορία του Ιουλίου, και όχι διπλάσιοι, όπως ήθελαν κάποιες αναφορές στο Βερολίνο. Άλλοι τέσσερις βουλευτές σκοπεύουν να απέχουν από την ψηφοφορία και, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Σήμερα αναμένονται περί τις 60 «διαρροές» από τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), ενώ υπέρ της συμφωνίας υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν, στο σύνολό τους, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι. Την καταψήφιση της εισήγησης έχει αποφασίσει η ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke).Σχόλια