Στην ανατίναξη αρχαίων μνημείων στην Παλμύρα της Συρίας προχώρησαν οι τζιχαντιστές (φωτό)

Στην ανατίναξη αρχαίων μνημείων στην Παλμύρα της Συρίας προχώρησαν οι τζιχαντιστές (φωτό)

Στην ανατίναξη δύο μαυσωλείων στην Παλμύρα της Συρίας, την αρχαία πόλη 2.000 ετών, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, προχώρησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς τα θεώρησαν ειδωλολατρικά μνημεία.

1

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν δύο μαυσωλεία σε μικρή απόσταση από την αρχαία πόλη της Παλμύρας, το ένα ήταν του Μοχάμεντ μπεν Αλί και το άλλο του Αμπού Μπαχά Εντίν, καθώς, σύμφωνα με τους μαχητές του ΙΚ, αποτελούν σύμβολα πολυθεϊσμού.

2

Στην αποκάλυψη της καταστροφής προχώρησαν οι ίδιοι οι τζιχαντιστές, οι οποίοι «ανέβασαν» φωτογραφίες στο διαδίκτυο ύστερα από τις εκρήξεις.

Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μεταξύ άλλων, απεικονίζονται και άνδρες που φαίνονται να μεταφέρουν εκρηκτικά στον ώμο, ενώ σε άλλες αποτυπώνεται ο καπνός και η σκόνη που προκύπτει από την έκρηξη του μαυσωλείου.

3

Την ίδια ώρα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα οι τζιχαντιστές είχαν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, τονίζοντας πως δεν είχε γίνει σαφές αν οι τζιχαντιστές ετοιμάζονται να ανατινάξουν τα μνημεία, ή αν τοποθέτησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς για να εμποδίσουν τις συριακές ένοπλες δυνάμεις να πλησιάσουν στην πόλη.

4

«Σε όλες τις περιοχές όπου εξαπλώνονται όταν βλέπουν τα μνημεία τα καταστρέφουν ως βέβηλα και ως επιστροφή στον παγανισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της Εφορίας Αρχαιοτήτων της συριακής κυβέρνησης Μααμούν Αμπντουλκαρίμ, προσθέτοντας στο πρακτορείο Reuters πως εκατοντάδες αγάλματα είχαν απομακρυνθεί από την πόλη προς ασφαλείς τοποθεσίες, πριν την κατάληψη της από τους τζιχαντιστές.Σχόλια