Στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα έφτασαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού νότου

Στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα έφτασαν οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού νότου

Ξεκίνησε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα η διάσκεψη των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόντες είναι, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ο Φερνάντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, ο οποίος εκπροσωπεί τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Πρώτος έφθασε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, Φερνάρντο Εγκιδάθου, αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της Ισπανίας, ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, και στη συνέχεια έφθασαν στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

«Ο Τσίπρας πραγματοποιεί με την μεσογειακή Σύνοδο Κορυφής ένα από τα πρώτα πολιτικά του όνειρα. Αρχικά το σχέδιό του είχε αποτύχει. Οι καιροί όμως άλλαξαν», γράφει η Handelsblatt, αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση των ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στην Αθήνα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μέτωπο κατά των βορείων χωρών της Ευρώπης, διαβεβαιώνουν κύκλοι της κυβέρνησης της Αθήνας. Αν και εκ πρώτης όψεως η συνάντηση κορυφής της Αθήνας μοιάζει με αντι-σύνοδο αριστερών κυβερνήσεων κατά της Μέρκελ, το Βερολίνο θέλει να εμφανίζεται ιδιαίτερα ψύχραιμο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία πέντε ηγετών χωρών συνιστά ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στέλνει και μήνυμα στις Βρυξέλλες για την ανάγκη αλλαγών στην Οικονομία, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και την Ασφάλεια, που είναι και τα θέματα της ατζέντας. 

Επιπλέον, ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Στόχος της σημερινής Συνόδου είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Μάλιστα όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δεν πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε., αφού άλλωστε συμπεριλαμβάνει ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά, συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Συνόδου αυτής.

Παράλληλα τόνιζαν ότι δεν αποτελεί ένα κλειστό πολιτικό κλαμπ σοσιαλιστικών ή αριστερών κυβερνήσεων αλλά συμπεριλαμβάνει δυνάμεις από την Αριστερά ως την Κεντροδεξιά.

Τσίπρας: Κοινή μας βούληση

Ο πρωθυπουργός πήρε το λόγο για λίγα λεπτά και αφού ευχαρίστησε τους επτά ηγέτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του, τόνισε πως κοινή βούληση είναι μια καλύτερη Ευρώπη και όχι η δημιουργία ενός «μετώπου». Μίλησε για την «κοινή θάλασσα που μας ενώνει», αναφερόμενος στη Μεσόγειο και επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως οι επτά ηγέτες των κρατών του Νότου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα. «Στόχος είναι η εποικοδομητική συμβολή για το μέλλον της ΕΕ στην άτυπη, μεν, σημαντική, δε, σύνοδο της Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου», είπε.

Στη συνέχεια ζήτησε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση των επτά ηγετών.

Σε επιφυλακή 1500 αστυνομικοί

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για σήμερα στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την Σύνοδο των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου.

Στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθούν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, και τέλος τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φερνάντο Εγκιδάθου.

1.500 αστυνομικοί βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ θα ισχύσουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Τα μέτρα ασφαλείας τόσο στο Ζάππειο όσο και στη διαδρομή από το αεροδρόμιο έως το κέντρο αλλά και σε άλλα σημεία όπου θα βρεθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι εξαιρετικά αυστηρά.

Στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση.

 

Το πρόγραμμα της Συνόδου
12:45-13:00 Άφιξη Ηγετών και Αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο
Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα
13:00-14:45 1η συνεδρία εργασιών
15:00-15:15 Οικογενειακή φωτογραφία
15:15-16:30 Γεύμα εργασίας
16:45-17:15 Κοινές Δηλώσεις προς τα ΜΜΕ
17:30-18:30 Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος ΝιάρχοςΣχόλια