Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παραπέμπεται ο Φωκάς

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παραπέμπεται ο Φωκάς

Στην Επιτροπή Δεοντολογίας παραπέμπεται ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Ο βουλευτής κινηματογραφήθηκε να φωνάζει, μαζί με πλήθος οπαδών του ΠΑΟΚ, το σύνθημα «να καεί, να καεί η π… η Βουλή».

Είχε προηγηθεί η απολογητική επιστολή του βουλευτή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, η οποία κοινοποιήθηκε στη Διάσκεψη και με την οποία ο κ. Φωκάς ζητά «συγνώμη για το όλο συμβάν». «Σέβομαι τη Βουλή και την ιστορία της», αναφέρει.

Παραδέχεται δε το λάθος του σημειώνοντας: «Μεταξύ των φιλάθλων επικράτησαν ακραία συνθήματα, λόγω της δυσαρέσκειας για την αδικία του ΠΑΟΚ και εγώ έκανα το λάθος να μην αντιδράσω αποτρέποντάς τους».

Μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την απόφαση για την παραπομπή του κ. Φωκά αύριο στην επιτροπή δεοντολογίας του κοινοβουλίου.

«Αποφασίσαμε στην Διάσκεψη των Προέδρων να κληθεί αύριο στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής ο βουλευτής Φωκάς να δώσει τις εξηγήσεις που θεωρεί ο ίδιος ότι πρέπει να δώσει. Έχει στείλει ο ίδιος και επιστολή στην διάσκεψη των προέδρων. Αύριο θα υπάρξει αποδοκιμασία της δικής του παρουσίας και συμπεριφοράς. Δεν λέω ενέργειας, άλλο οι ενέργειες και άλλο η παρουσία. Όλα αυτά θα τα δει αύριο η επιτροπή δεοντολογίας. Δεν θέλαμε αυτό το θέμα να περάσει χωρίς συζήτηση διότι αφορά στον πυρήνα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στην ίδια την Βουλή» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γεώργιος Καρράς, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να θέσει το θέμα στην επιτροπή δεοντολογίας προκειμένου να επιβληθούν ποινές στον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων. Η επιστολή του κ. Καρρά έχει ως εξής:

«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εμφάνιση σε διαμαρτυρία οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας του συναδέλφου κ. Φωκά, όπου σε εκδήλωση άκρατου λαϊκισμού, επιδοκίμαζε το σύνθημα «Να καεί, να καεί η… Βουλή” και εξέφερε διχαστικό λόγο, διαχωρίζοντας την Ελλάδα σε «κράτος των Αθηνών” από την υπόλοιπη. Θεωρώ ότι η συμπεριφορά του συναδέλφου με προσβάλλει ως πολίτη και ιδιαίτερα ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και ταυτόχρονα συμβάλλει, με τα χιλιάδες σχόλια που ήδη διακινούνται, στην απαξίωση του κύρους της Βουλής. Η επιδοκιμασία συνθημάτων που αμφισβητούν το δημοκρατικό πολίτευμα από μέλος του Κοινοβουλίου, φρονώ ότι συνιστά ιδιαίτερη επιβαρυντική περίπτωση, με ενδεχόμενο να παραβιάζει και τον όρκο του Βουλευτή και πάντως σε κάθε περίπτωση παραβιάζει τις γενικές αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Επειδή, κύριε Πρόεδρε, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντίδραση του Κόμματος στο οποίο ανήκει ο συνάδελφος, που να στηλιτεύει τη συμπεριφορά του, ώστε να λογιστεί ως μερική αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της Βουλής, παρακαλώ να κινήσετε τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών και τον Κανονισμό της Βουλής.

Με ιδιαίτερη τιμή,
Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς
Βουλευτής Β’ Αθηνών»


Σχόλια