Στην φυλακή Φλώρος και δυο ακόμη για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power

Στην φυλακή Φλώρος και δυο ακόμη για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power

Στην φυλακή οδηγείται -εκ νέου- ο βασικός κατηγορούμενος του σκανδάλου Energa-Hellas Power, Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 21 έτη κάθειρξης. «Αν με φυλακίσετε θα συμβούν δυο πράγματα, η ψυχική και η επιχειρηματική μου εξόντωση. Η προφυλάκισή μου ήταν η πρώτη φορά. Πλέον δεν έχω τις δυνάμεις να συνεχίσω τον αγώνα μου» υποστήριξε και πρόσθεσε: «δεν σκέφτηκα ποτέ να μην έρθω μπροστά στη δικαιοσύνη. Δεν έχω σκοπό να εκθέσω το δικαστήριο. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα το μετανιώσετε», είπε νωρίτερα απευθυνόμενος στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Οι δικαστές δεν πείστηκαν από τα λεγόμενά του. Σε αντίθεση ο έτερος βασικός κατηγορούμενος, Βασίλης Μηλιώνης, έπεσε στα μαλακά. Δέκα χρόνια για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση με την ποινή να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Επιβολή εγγύησης 60.000 ευρώ, παρουσία στο ΑΤ και ελεύθερος!

Οι δικαστές χρειάστηκαν περίπου 14 ώρες για να ανακοινώσουν την τελική τους κρίση για την πολύκροτη υπόθεση που φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, στη φυλακή από τους συνολικά 11 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι οδηγούνται ο Άριστείδης Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη (που είχε αποδράσει με το βραχιολάκι) καθώς και ο κατηγορούμενος Πέτρος Νικολοθανάσης.

Στους υπόλοιπους επτά καταδικασθέντες το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους. Ανάμεσά τους και Βασίλης Μηλιώνης, στον οποίο χορηγήθηκε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγύησης ύψους 60.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα το δικαστήριο επέβαλε και χρηματικές ποινές για όλους τους καταδικασθέντες -πλην του Βασίλη Μηλιώνη- ορίζοντας τη συνολική καταβολή στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:

Αριστείδης Φλώρος κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ποινή κάθειρξης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωσή του απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής.
Αχιλλέας Φλώρος κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ. ευρώ
Νικόλαος Δεκολης κατά συγχώνευση για τα τρία αδικήματα ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.
Στέφανος Σιαφάκας κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε.Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιοχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.
Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής με τον όρο της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ.
Χαράλαμπος Σμυρλιάδης ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ
Χρήστος Σιαφάκας κάθειρξη επτάετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ
Κ. Κωνστάντος ποινή τεσσάρων ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.
Μαρία Σκλαβάκη ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα. Δεν δόθηκε αναστολή.
Βασίλης Δημήτρακας για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλάκισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ.Αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμέλεια κοινωνικής αρωγής.
Πέτρος Νικολοθανάσης κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.

Νωρίτερα

«Στα μαλακά» θα πέσουν εν τέλει  οι βασικοί εκπρόσωποι των Εnerga – Hellas Power αφού μετά την απόφαση του δικαστηρίου γλυτώνουν ουσιαστικά τα ισόβια μετά την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Πιο αναλυτικά, στους : Άρη Φλώρο, Βασίλη Μηλιώνη, Αχιλλέα Φλώρο, Στέφανο Σιαφάκα και Νικόλαο Δεκόλη αναγνωρίστηκε ως ελαφρυντικό ο πρότερος έντιμος βίος, ενω στους τρεις τελευταίους αλλά και τον Α. Φλώρο αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Με τον τρόπο αυτό, αν και λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/50), η ποινή για τους καταδικασθέντες για συναυτουργία στην υπεξαίρεση, Αριστείδη Φλώρο και Νικόλαο Δεκόλη, επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη, η απόφαση του δικαστηρίου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζευγάρι κατηγορουμένων που επιχείρησε τη διαφυγή του αλλά συνελήφθη (με την κατηγορουμένη να σπάει το ηλεκτρονικό της βραχιολάκι και να εξαφανίζεται στη Ν. Φιλαδέλφια) είναι μεταξύ των καταδικασθέντων. Η γυναίκα ελαβε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ στον σύζυγο της δεν αναγνωρίστηκε κανένα.

Θα επιστρέψουν μόνο… 2,5 εκατ. ευρώ!

Την ίδια ώρα το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του επί του αιτήματος των κατηγορούμενων να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που βρίσκονται κατατεθειμένα στους λογαριασμούς τους, έτσι ώστε να τύχουν ηπιότερων ποινών. Το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή αφορούσε τόσο στην κατηγορία της υπεξαίρεσης όσο και της λαθρεμπορίας. Οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα των κατηγορουμένων για επιστροφή χρηματικών ποσών μόνο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.
Και αυτό διότι σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η πρόταση για επιστροφή των χρημάτων έπρεπε καταρχάς να έχει υποβληθεί πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για να τεθούν σε ισχύ οι ευνοικές διατάξεις του  νόμου (ευνοικότερο πλαίσιο ποινής). Ακόμη, σύμφωνα με το δικαστήριο θα έπρεπε η πρόταση για επιστροφή να αναφέρεται στο σύνολο του ποσού που μερίδα κατηγορούμενων φέρεται να υπεξαίρεσε -συνολικά 256 εκατ. ευρώ -και όχι στα 83 εξ αυτών.


Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για επιστροφη των χρημάτων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.
Σύμφωνα με τις πρωτες εκτιμήσεις αυτό σημαίνει ότι οι κατηγορούμενοι θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο περιπου 2,5 εκατ., ποσό που φέρεται να αποτελεί τη ζημία για την επίμαχη αξιόποινη πράξη.
Πλέον το μόνο που απομένει είναι η τελική απόφαση των δικαστών επί των ποινών και αν φυσικά η έδρα θα χορηγήσει αναστολές ή όχι στην εκτελεση των όποιων ποινών μπορεί να επιβάλλει.

Νωρίτερα, το δικαστήριο είχε ανακοινώσει την ενοχή των δυο βασικών πρωταγωνιστών της υπόθεσης Energa -Hellas Power Βασίλη Μηλιώνη και Αριστείδη Φλώρου για κακουργηματικές πράξεις. Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 11 από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους.

Με την δικαστική απόφαση επί των ποινών:

-Κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε υπεξαίρεση ο Βασ. Μηλιώνης. Επίσης, ένοχοι για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα κρίθηκαν οι Στ. Σιαφάκας και Αχ. Φλώρος. Για συναυτουργία στην υπεξαίρεση ένοχοι κρίθηκαν οι Άρης Φλώρος και Ν. Δεκόλης.

-Για το αδίκημα της λαθρεμπορίας κρίθηκε ένοχος ο Αρ. Φλώρος, Στ. Σιαφάκας και Ν. Δεκόλης.

-Κρίθηκαν ένοχοι για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος οι  Αρης Φλώρος, Αχ. Φλώρος, Χρ. Σιαφάκας, Στ. Σιαφάκας,  Ν.Δεκόλης καθώς και πέντε ακόμη κατηγορούμενοι.

`Έσπασαν` τα ισόβια για τους καταδικασθέντες για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power!

 

Αναμένεται η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί των ποινών.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Φλώρος πίσω από το fund που εξαγόρασε την Energa και Hellas Power (έγγραφο)

Υπόθεση Energa – Hellas Power: Ενοχή για Φλώρο και αθώωση για Μηλιώνη προτείνει η εισαγγελέας

Αποκαλύπτουμε τα αντιφατικά βουλεύματα στην υπόθεση Energa-Hellas Power

Στο σκαμνί Μηλιώνης, Φλώρος και ΣΙΑ … (έγγραφα)

Εκπομπή Ρεπορτάζ: Το δεύτερο μέρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Energa/Hellas Power, τις αποφυλακίσεις, τον εκδότη κλπΣχόλια