Στην Κύπρο ο Παυλόπουλος: Η Μόρφου να επιστρέψει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση

Στην Κύπρο ο Παυλόπουλος: Η Μόρφου να επιστρέψει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση

Την ανάγκη επιστροφής της Μόρφου στην ελληνοκυπριακή διοίκηση ως βασική προϋπόθεση οριστικής λύσης του Κυπριακού, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή στην Λευκωσία της αναγόρευσης του σε Επίτιμο Δημότη της κατεχόμενης εδώ και 42 χρόνια από τον τουρκικό στρατό πόλης.

«Η επιστροφή της Μόρφου σε ελληνοκυπριακή διοίκηση, αποτελεί όχι μόνο πανελλήνια ευχή και προσδοκία, αλλά και βασική προϋπόθεση της αμοιβαίως αποδεκτής, συμφωνίας ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης του Κυπριακού», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανάφερε, ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει λύση του Κυπριακού, που να παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε, ότι η απαράδεκτη εκκρεμότητα στην επίλυση του προβλήματος «αποτελεί όνειδος όχι μόνο γι’ αυτούς που εισέβαλαν στο νησί, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεπάγεται ότι «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν πλέον εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς, όπως σημείωσε, «αυτός ο αναχρονιστικός θεσμός, δεν είναι συμβατός με την σύγχρονη έννοια της κυριαρχίας ενός κράτους, όπως αυτό ορίζεται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος», και ότι «κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο», συμπληρώνοντας ότι η Κύπρος ως οντότητα πρέπει να έχει «μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα erga omnes».

Ο Έλληνας Πρόεδρος, διαβεβαίωσε, ότι ως επίτιμος δημότης Μόρφου θα υπερασπιστεί στο μέτρο που του αναλογεί, την Κύπρο, την Μόρφου και τους Μορφίτες, με δόρυ την ιστορία των Ελλήνων και με ασπίδα το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημείωσε, ότι η παρουσία του στην Κύπρο συμπίπτει με την ημερομηνία της τραγωδίας στο Μαρί, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά εθνοφρουροί και έξι πυροσβέστες της Κύπρου, και κάλεσε όλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων.

Ο δήμαρχος Μόρφου Χαράλμπος Πίττας, προσφωνώντας τον Προκόπη Παυλόπουλο, ανέφερε ότι με τη ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη της κατεχόμενης πόλης «αποδίδεται οφειλόμενο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης προς την πολιτική ηγεσία και το λαό της Ελλάδας». Επίσης, επεσήμανε ότι στο πρόσωπό του Προκόπη Παυλόπουλου «ενσαρκώνεται η αμετάκλητη απόφαση του Ελληνικού Έθνους να αγωνισθεί με σθένος και ανιοδιοτέλεια μέχρι τη μέρα της δικαίωσης και της ελευθερίας της Κύπρου».

Ο Χαράλμπος Πίττας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το «κλειδί» της κατεχόμενης πόλης, λέγοντας: «είναι το ¨κλειδί¨ της καρδιάς μας, που είναι για μας ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κρατήσει στα 42 χρόνια της πικρής προσφυγιάς».

Στο τέλος, ευχήθηκε σύντομα να έλθει η ημέρα που οι Μορφίτες θα υποδεχθούν τον Προκόπη Παυλόπουλο σε μια ελεύθερη Μόρφου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχεται πλακέτα με το κλεδί της πόλης από τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα (Δ) κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του, σε επίτιμο δημότη του κατεχόμενου δήμου Μόρφου, σε γνωστό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου στην Κύπρο για την τελετή αδελφοποίησης των συλλόγων: «Ελπίδα», Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε σήμερα την Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αδελφοποίησης των συλλόγων: «Ελπίδα» Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, και «Ελπίδα» Ίδρυμα για Παιδιά με Καρκίνο και Λευχαιμία, Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα. ΑΠΕ ΜΠΕ/www.pio.gov.cy/Χρίστος Αβρααμίδης

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλάει κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του, σε γνωστό ξενοδοχείο της Λευκωσίας, σε επίτιμο δημότη του κατεχόμενου δήμου Μόρφου από τον Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα (ΔΕΝ ΕΙΚΟΝΙΖΕΤΑΙ), στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου στην Κύπρο για την τελετή αδελφοποίησης των συλλόγων: «Ελπίδα», Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισκέφθηκε σήμερα την Κύπρο, προκειμένου να παραστεί στην τελετή αδελφοποίησης των συλλόγων: «Ελπίδα» Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, και «Ελπίδα» Ίδρυμα για Παιδιά με Καρκίνο και Λευχαιμία, Ελλάδας και Κύπρου αντίστοιχα. ΑΠΕ ΜΠΕ/www.pio.gov.cy/Χρίστος ΑβρααμίδηςΣχόλια