Στήριξη Παυλόπουλου σε Βαρθολομαίο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Στήριξη Παυλόπουλου σε Βαρθολομαίο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Στην ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συμφώνησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας σχετικά, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μία τέτοια Σχολή, και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστή, για 44 χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι δε συμβιβάζεται αυτό το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαιτέρως με τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ακόμη, ο Πατριάρχης τόνισε ότι το θέμα της Χάλκης δεν είναι πολυτέλεια για το Φανάρι, ούτε είναι θέμα προσωπικού γοήτρου για τον ίδιο, να θέλει να την ανοίξει «σώνει και καλά» και εξήγησε ότι είναι ένα θέμα ουσιαστικής ανάγκης για το Πατριαρχείο «να μπορεί να εκπαιδεύει σαν η Πρωτόθρονος Εκκλησία της Ορθοδοξίας, τα στελέχη της, τους κληρικούς, τους θεολόγους».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η ελληνική Πολιτεία είναι δίπλα στο Πατριαρχείο σε όλη την προσπάθεια που κάνει για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, την οποία χαρακτήρισε σύμβολο για το ελληνικό έθνος και την ορθοδοξία.

«Ξέρω πάρα πολύ καλά τους δεσμούς που έχετε και Εσείς προσωπικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπήρξε το λίκνο από το οποίο ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία Σας και που Σας ενέπνευσε να φτάσετε εδώ που φτάσατε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Βαρθολομαίο.Σχόλια