Στις 6 Νοεμβρίου το τετ-α-τετ τραπεζών και ΕΚΤ

Στις 6 Νοεμβρίου το τετ-α-τετ τραπεζών και ΕΚΤ

Έχοντας «αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια , τράπεζες αι ΕΚΤ κλείνουν το δικό τους  κρίσιμο ραντεβού στις 6 Νοεμβρίου.

Οι ελληνικές τράπεζες καλούνται, πλέον, να καταθέσουν σε ΕΚΤ και SSM τα πλάνα βάσει των οποίων θα κινηθούν για να αντλήσουν τα εν λόγω κεφάλαια έως τις 6 Νοεμβρίου, προκειμένου αυτά να εγκριθούν και να ξεκινήσει ουσιαστικά η ανακεφαλαιοποίηση.

Έχοντας στο μυαλό, την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους δίνουν την εικόνα πως  στόχος όλων είναι να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε εφαρμογή και στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), βάσει της οποίας στη διάσωση μίας τράπεζας μπορεί να φθάσουν να συμμετάσχουν και οι «απλοί» καταθέτες, εφόσον οι καταθέσεις τους ξεπερνούν το επίπεδο των 100.000 ευρώ.

«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι να επιστρέψουν στην ομαλότητα», τονίζει, μιλώντας στη Wall Street Journal, κορυφαίο στέλεχος της UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι «όλα τώρα θα εξαρτηθούν από την πρώτη αξιολόγηση. Παρά την ύπαρξη ορισμένων προβλημάτων, η γενική εικόνα είναι ότι όλα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».

Από την πλευρά της η Ευρωζώνη – δια στόματος της Κομισιόν – εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα, με εκπρόσωπο Τύπο της Επιτροπής να τονίζει ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο, ούτως ώστε να υπάρξει σταδιακή άρση των capital controls αλλά και να επιστρέψει η παροχή χορηγήσεων προς την οικονομία».Σχόλια