Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση

Στο αρχείο τέθηκε η δικογραφία που είχε σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ότι δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του από εμπλεκόμενους σε υποθέσεις τρομοκρατίας, και ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επιδείξει τουλάχιστον κάλυψη και ανοχή σε υποδίκους και καταδίκους για τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα.

Μόνο για ένα σκέλος των καταγγελιών του κ. Πανούση, αυτό που αφορά στο πλημμέλημα για το αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου, που αφορά στην Πρυτανεία Πανεπιστημίου (τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών), δόθηκε παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.

Αναλυτικότερα, ο αρμόδιος για τις έρευνες των καταγγελιών Πανούση, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας που πήρε κατάθεση από τον πρώην υπουργό, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, καθώς τόσο από την κατάθεση Πανούση, όσο και από άλλα στοιχεία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τη διάπραξη των καταγγελλόμενων αδικημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το εισαγγελικό πόρισμα του κ. Δασούλα, προκύπτει ότι ο κ. Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο Πάνος Λάμπρου, στενός συνεργάτης, του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία.

Από την έρευνα, τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία γενικότερα, προέκυψε ότι στον κ. Λάμπρου είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές. Στο πλαίσιο αυτό προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταθέσεις θεωρείται ότι ήταν επιτυχής η θητεία του κ. Λάμπρου στο ρόλο αυτό, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως συμβούλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τους έστελναν πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ.

Μετά την κατάληψη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», πχ, η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί». Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ. Λάμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015 λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο», σχετικά με την αστυνομία.

Ο Γιάννης Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τι συμβαίνει. Απ΄ τα σημειώματα αυτά τα οποία περιλαμβάνει στο πόρισμα του ο εισαγγελικός λειτουργός, προκύπτει, όπως αναφέρει, ότι ο Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Για πρώτη φορά διατυπώνονται ευθέως απειλές κατά του Γιάννη Πανούση, όπως προκύπτει από τα σημειώματα των αρμοδίων αρχών, τον Απρίλη του 2015. Τότε, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού, δύο κρατούμενοι καταγράφονται να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται με απειλές και ύβρεις όχι μόνο σε βάρος του Γιάννη Πανούση αλλά και σε βάρος άλλων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ αλλά και δικαστών.

Μάλιστα, όπως προέκυψε από την έρευνα, μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ’ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ, και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα, οι κρατούμενοι άρχισαν να στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου, όπως προκύπτει από τα εν λόγω σημειώματα. Από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαίου στις καταγεγραμμένες συνομιλίες ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση μόνο μια φορά να αναφέρεται μεταξύ των κρατουμένων.

Στις 10 Αυγούστου του 2015, όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ’ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό», αλλά «στρέφονταν» και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Αυτή είναι η εκτίμηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που μελέτησε τα σημειώματα των αρμοδίων αρχών από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ κρατουμένων.

Σημειώνεται ότι η έρευνα συνεχίζεται για την αναφορά των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τη διαρροή διαλόγων από τις καταγραφές της ΕΥΠ.Σχόλια