Στο μικροσκόπιο τα δημόσια έργα από 1989

Στο μικροσκόπιο τα δημόσια έργα από 1989

Τέλος στο πάρτι των εργολάβων βάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με έρευνα της που εμπλέκει 100 εγχώριους και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους, που μοιράστηκαν τα δημόσια έργα την τελευταία 25ετία.

Με την έρευνα να φτάνει στο μακρινό 1989, οι εισηγήσεις για κάθε εταιρεία αποτελούνται από 800 μέχρι 1.200 σελίδες. Μάλιστα, η Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει πως υπάρχουν αναφορές για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ενώ εξετάζεται  η πιθανή ζημιά που υπέστη το Δημόσιο από πιθανή νόθευση των διαγωνισμών δημοσίων έργων έως τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιήθηκαν με κοινοτικά κονδύλια.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι καταδικαστική, αναμένεται να επιδικαστούν πολύ μεγάλα πρόστιμα στους εμπλεκόμενους ή ακόμα να επιβληθούν επιβληθούν απαγορεύσεις συμμετοχής σε έργα κ.λπ., και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη άτυπη συζήτηση για το αν η υπόθεση θα αποτελέσει θρυαλλίδα για να αντιμετωπίσει περαιτέρω σημαντικά προβλήματα ο κλάδος. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν παρασκηνιακές πιέσεις για να υπάρξει κάποιου είδους «συμβιβασμός».

Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελικό πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες, ενώ μετά την ολοκλήρωση της οριστικής εισήγησης των εμπλεκομένων, θα συγκληθεί σε περίπου 1,5 – 2 μήνες η Ολομέλεια της Επιτροπής για την έκδοση πορίσματος που δεν θα είναι δεσμευτικό.

Η απάντηση των κατασκευαστών

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για καρτέλ στο οποίο εμπλέκονται περισσότερες από 60 εταιρείες», σχολίασε στην ΕΦ.ΣΥΝ. στέλεχος κατασκευαστικού ομίλου.

Πάντως το ίδιο στέλεχος αναγνώρισε ότι πολλές φορές υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εργολάβων σε διεκδίκηση έργων.

Πηγή

Διαβάστε επίσης: Ξεκίνησαν τα έργα συντήρησης της ΕΟ για Μονεμβασιά & Ελαφόνησο Σχόλια