Στο «μικροσκόπιο» του Π. Σκουρλέτη η ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών συνεργασιών

Στο «μικροσκόπιο» του Π. Σκουρλέτη η ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών συνεργασιών

Τις προοπτικές ανάπτυξης διεθνών ενεργειακών συνεργασιών στην περιοχή ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου αλλά και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον επιζητεί ενεργειακή ασφάλεια, να παρέμβει ουσιαστικά στις αιτίες της αστάθειας στην περιοχή με παροχή συγκεκριμένης, πολύπλευρης  βοήθειας προς τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται στη χώρα μας όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση του αντίστοιχου σταθμού της Ρεβυθούσας, αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς αυτή την περίοδο το υπουργείο εξετάζει τις προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

Επιπλέον στάθηκε στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ως ενεργειακός κόμβος να βοηθήσει στην κατεύθυνση της σύνδεσης της πηγής με την κατανάλωση.

«Ένας κόμβος δομημένος σε ένα σημαντικό γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Ένα σημείο διαμετακόμισης που διακρίνεται για την σταθερότητά του μέσα σε έναν ασταθή κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Τα σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα είναι ο αγωγός East Med, με εναλλακτική λύση τη δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ  και της Κύπρου με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Υπέγραψε για το γήπεδο της ΑΕΚ ο Πάνος ΣκουρλέτηςΣχόλια