Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε επιχειρηματίας για τον ΦΠΑ στα νησιά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε επιχειρηματίας για τον ΦΠΑ στα νησιά

Επιχειρηματίας της Μυκόνου είναι ο πρώτος που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η από 29.9.2015 υπουργική απόφαση που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από την 1η του μηνός στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.

Στην προσφυγή του, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι η απόφαση αντίκειται στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων.

Ακόμη, στην προσφυγή σημειώνεται ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των έξι αυτών νησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ, σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων νησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο συντελεστής του ΦΠΑ σε αυτά τα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση, και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ενώ αναφέρεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα έξι νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Σχόλια