Στουρνάρας προς θεσμούς: Χρειαζόμαστε «New deal» α λα ελληνικά

Στουρνάρας προς θεσμούς: Χρειαζόμαστε «New deal» α λα ελληνικά

Επανεξέταση των όρων του μνημονίου ζητά ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σε άρθρο του στους «Financial Times», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «New Deal», κυρίως σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί.

Στο άρθρο του στη βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει αυτούς τους στόχους ως «μη ρεαλιστικούς και κοινωνικά μη βιώσιμους», επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ για το 2018 κι όχι στο 3,5% όπως είναι ο στόχος σήμερα. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του: «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παραμένει σε πρόγραμμα. Το ελληνικό πολιτικό οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία κατά το δεύτερο ήμισυ της περασμένης δεκαετίας. Υποσχέθηκαν να διορθώσουν το σύστημα φορολογικών εσόδων, να ξεριζώσουν τα βαθιά ριζωμένα κατεστημένα συμφέροντα και να εφαρμόσουν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν εκπλήρωσαν τη δική τους δέσμευση να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Είχαν συμφωνήσει, τον Νοέμβριο του 2012 και αυτό θα έπρεπε να έχει συμβεί το 2014, από τη στιγμή που η Ελλάδα πέτυχε με εξαιρετικό πόνο ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ το 2013.

Αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η απόφαση καθυστέρησε λόγω του εκλογικού κύκλου αρκετών ευρωπαϊκών χωρών. Το ίδιο συνέβη και στις 24 Μαίου 2016, όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup ανέλαβαν την απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός αποδέχθηκαν ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να εισέλθει σε μία πτωτική πορεία.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το Eurogroup ανέβαλε την απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους παρά το ότι ισχύουν τα κάτωθι:

– Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση είχε τηρήσει τις δεσμεύσεις της και

– Δεύτερον, τα τρέχοντα επιτόκια στις αγορές είναι ιδιαίτερα ελκυστικά προκειμένου να υπάρξει απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, τόσο για τους δανειστές όσο και για τους δανειζομένους.

 

 


Σχόλια