Στους δρόμους οι Πορτογάλοι, διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης & της λιτότητας

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι, διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης & της λιτότητας

Περισσότεροι από 5.000 Πορτογάλοι διαδήλωσαν σήμερα έξω από το κοινοβούλιο της Λισαβόνας, ζητώντας αλλαγή κυβέρνησης και να δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

«Έξω η κυβέρνηση!», «Όχι στην πολιτική της δεξιάς», ή ακόμη «εναντίον της αβεβαιότητας, για την υπεράσπιση των μισθών!», είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας.

«Είναι ώρα να πούμε ‘basta!’ (‘φτάνει πια’) σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουμε έναν άλλο δρόμο και να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος με τρόπο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Αρμένιου Κάρλους, ο γενικός γραμματέας της CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.

Σημειώνεται ότι η Πορτογαλία, είχε ζητήσει και είχε λάβει τον Απρίλιο του 2011, όταν και είχε φτάσει στα πρόθυρα κήρυξης αθέτησης πληρωμών, ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας της, ύψους 78 δισ. ευρώ, και σε αντάλλαγμα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Οι διαδηλωτές, μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν «την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών» και αξίωσαν την επαναφορά του 35ώρου στον δημόσιο τομέα, από τις 40 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα.Σχόλια