Τα «γυρίζει» τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ για τις αμβλώσεις (Vids)

Τα «γυρίζει» τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ για τις αμβλώσεις (Vids)

Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσινγκτον.

Η κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση έγινε έπειτα από ένα ταραχώδες 48ωρο προεκλογικής εκστρατείας, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την αλλαγή της στάσης του λόγω πιθανής υποστήριξης άλλου υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα.

Ο Τραμπ που περνά για πρώτη φορά σε θέση άμυνας προσπαθεί να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν αρχικά σχόλιά του υπέρ της τιμωρίας των γυναικών που κάνουν άμβλωση.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε μία «καλή συζήτηση» για την ενότητα του κόμματος με τον πρόεδρο της επιτροπής, Ρέινς Πρίμπους. «Θα προσπαθήσω να ενώσω το κόμμα. Αυτό θα συμβεί!», έγραψε αργότερα ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Πρίμπους από την πλευρά του δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή είχε κανονιστεί πριν από ημέρες, και μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί για το συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Κλίβελαντ.

Ο Τραμπ προηγείται σε αριθμό εκλεκτόρων, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να μην κατορθώσει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 1.237 εκλεκτόρων που απαιτούνται για την τελική ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου.

Οι σχέσεις του Τραμπ με την εθνική επιτροπή έχουν περάσει από περιόδους έντασης, αφού ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει παραπονεθεί ότι δεν έχει μία δίκαιη αντιμετώπιση από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην κατορθώσει κανένας από τους υποψηφίους να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό των εκλεκτόρων σε μια κατάσταση που περιγράφεται ως “contested convention”, κάτι που προκαλεί κλίμα αμφισβήτησης του κεντρικού συνεδρίου τους.

Την Τρίτη, ο Τραμπ επανατοποθετήθηκε όσον αφορά τη δέσμευση που είχε υπογράψει το Σεπτέμβριο για την υποστήριξη άλλου υποψηφίου του κόμματος για το προεδρικό χρίσμα και για τη μη διεξαγωγή ανεξάρτητου προεκλογικού αγώνα για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή μετά την κίνηση των συνυποψήφιων του Τραμπ, Τεντ Κρουζ (γερουσιαστή από το Τέξας) και Τζον Κέισικ (κυβερνήτη του Οχάιο) ν’ αφήσουν να εννοηθεί ότι και οι ίδιοι δεν θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους, αν τελικός υποψήφιος είναι ο Τραμπ.

Ο Πρίμπους αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αν στη συνάντηση με τον Τραμπ, που διήρκησε λιγότερο από μια ώρα, τέθηκε και το θέμα της αθέτησης της υπόσχεσης.

Ο Τραμπ βρέθηκε στην Ουάσινγκτον για μία πρωινή συνάντηση με την ομάδα των συμβούλων του, για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πηγή η οποία παρακολούθησε τη συνάντηση δήλωσε ότι ο Τραμπ συζήτησε με τους συμβούλους του θέματα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών, την αξιολόγηση του συστήματος εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ανακοίνωσαν τη λειτουργία γραφείου στην αμερικανική πρωτεύουσα, το οποίο θ’ ασχολείται με θέματα προετοιμασίας του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων το καλοκαίρι, αλλά και με τη συνεργασία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της εθνικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως και με τη Γερουσία.

Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ βρέθηκαν σε θέση άμυνας προκειμένου ν’ ανατρέψουν την κριτική που δέχθηκε ο Τραμπ μετά τις δηλώσεις του για το θέμα των αμβλώσεων. Ο Τραμπ υπαναχώρησε από τις αρχικές του δηλώσεις ότι οι αμερικανικές αρχές πρέπει ν’ αναλάβουν το χειρισμό υποθέσεων που σχετίζονται με αμβλώσεις.

Αργότερα, ανασκεύασε τη δήλωσή του, τονίζοντας ότι οι γιατροί που κάνουν αμβλώσεις, πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνοι.

Οι δηλώσεις του Τραμπ για τις αμβλώσεις έθεσαν σε ουσιαστικό κίνδυνο την πολιτική δυναμική του μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ, καθώς πολλές από αυτές αισθάνονται ότι έχουν προσβληθεί από τη γλώσσα και τις χειρονομίες του, σε διάφορα στάδια της προεκλογικής του εκστρατείας. Το ζήτημα των αμβλώσεων μπήκε στην κορυφή της ειδησεογραφικής ατζέντας στις ΗΠΑ, κατά την περιοδεία του Τραμπ στο Ουισκόνσιν, πριν από τη διεξαγωγή των προκριματικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην πολιτεία αυτή την Τρίτη. Η ψηφοφορία αυτή είναι σημαντική καθώς ο νικητής θα κερδίσει την υποστήριξη και των 42 εκλεκτόρων της πολιτείας. Δύο δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι ο Κρουζ προηγείται του Τραμπ στο Ουισκόνσιν, με προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Από την άλλη μεριά, η συνάντηση του Τραμπ με τους συμβούλους του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεών του σε θέματα που άπτονται της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και προκάλεσαν επικρίσεις αλλά και αμφιβολίες για την ικανότητά του να ηγηθεί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ξεπερασμένο» το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι αναγκαίο ν’ αναπτύξουν τα δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια, καθώς η αμυντική ομπρέλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ έχει μεγάλο οικονομικό κόστος για να διατηρηθεί.

Στην ίδια συνέντευξη στο MSNBC όπου ο Τραμπ προέβη στις δηλώσεις για τις αμβλώσεις, ο υποψήφιος δεν απέκλεισε τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη ή τη Μέση Ανατολή, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν θ’ αποκαλύψω τα χαρτιά που έχω πάνω στο τραπέζι», τόνισε. Ο ίδιος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News Channel ότι το θέμα των πυρηνικών συζητήθηκε στην ομάδα των συμβούλων του για την εξωτερική πολιτική και «…όλοι συμφώνησαν μαζί μου. Δε μπορούμε να το αποσύρουμε από το τραπέζι», συμπλήρωσε.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που τοποθετούνται κατά της υποψηφιότητας Τραμπ στον ορίζοντα του συνεδρίου του κόμματος, καθώς ανησυχούν μήπως η επιλογή του για το προεδρικό χρίσμα οδηγήσει το κόμμα σε μεγάλη ήττα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του για το θέμα των αμβλώσεων είναι ένα ακόμη παράδειγμα της αμφιλεγόμενης υποψηφιότητάς του για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

«Δείχνει πραγματικά ότι δεν είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Κέισικ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τονίζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να αποφεύγει ακραίες δηλώσεις και πρέπει να τοποθετείται εξ αρχής επί της σωστής διάστασης των θεμάτων.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια