Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης

Τα τρία σενάρια για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης

Η ανάγκη για ταχεία νομοθέτηση της νέας συμφωνίας, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών και της οικονομίας, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να ρίξει όλο το βάρος των αμέσως επόμενων 24ωρων στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη Βουλή και την υπερψήφιση των προβλεπομένων.

Υπό αυτή την έννοια ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην θέσει ως προτεραιότητα των επόμενων ωρών τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, αλλά την οργάνωση της κοινοβουλευτικής μάχης και να μεταθέσει για λίγες μέρες τις κυβερνητικές αλλαγές -εκτός κι αν νωρίτερα υπάρξουν εξελίξεις, που τις επιβάλλουν. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο ξεκαθάρισμα με την Αριστερή Πλατφόρμα και τους διαφωνούντες γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να απορρίπτει σε αυτή τη φάση την ιδέα μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, καθώς δεν προχωρούν οι συζητήσεις, είτε εξαιτίας της απροθυμίας του Μεγάρου Μαξίμου, είτε της στάσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ψηφίζουν μεν τη συμφωνία, αλλά δεν θέλουν να αναλάβουν κυβερνητικό κόστος.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στη Βουλή. Τα κουκιά της ψηφοφορίας θα κρίνουν πολλά για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης αλλά και τους ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Τα τρία σενάρια

-Κλασσικός ανασχηματισμός: αλλαγή προσώπων και ίσως λελογισμένα ανοίγματα με ένταξη ανθρώπων ευρύτερης αποδοχής και μέχρις εκεί. Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση θα είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα στηρίζεται στα κόμματα που την απαρτίζουν για να περνάει τα νομοσχέδια, αλλά στις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης!

-Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, έστω κι αν απορρίπτεται τώρα: Με ειδική σύνθεση, ειδικό ρόλο και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών. Πιθανόν για να προετοιμάσει τις εκλογές, αφού ψηφίσει όλα τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας.

– Κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας των δυνάμεων που στηρίζουν τη νέα συμφωνία: Να συγκροτηθεί δηλαδή ένα νέο μπλοκ με τη συμμετοχή των ΣΥΡΙΖΑ, Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ και ίσως της ΝΔ για μία κυβέρνηση ενός ή δύο ετών, που πιστεύει και θα υλοποιήσει τη νέα συμφωνία. Είναι το πιο δύσκολο σενάριο αυτή την ώρα.

Στο δεύτερο και το τρίτο σενάριο τίθεται στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να οριστεί άλλος πρωθυπουργός, εξαιτίας της πιθανής απροθυμίας του κ. Τσίπρα να ηγηθεί τέτοιων σχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση η πιθανότητα εκλογών εντός του 2015 είναι πολύ μεγάλη και πολλοί ήδη μιλούν για βεβαιότητα και όχι πιθανότητα.Σχόλια