«Δωράκι» 3 δις της Ε.Ε σε Τουρκία: «Θα δεχθούμε 400.000 πρόσφυγες αν στεγανοποιήσετε τα σύνορά σας»

«Δωράκι» 3 δις της Ε.Ε σε Τουρκία: «Θα δεχθούμε 400.000 πρόσφυγες αν στεγανοποιήσετε τα σύνορά σας»

Tα όρια στένεψαν αρκετά για την Τουρκία η οποία δέχεται τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάντα με το αζημίωτο σε ότι αφορά το φλέγον ζήτημα  του προσφυγικού.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η Τουρκία αναμένεται να λάβει τρία δισ. ευρώ ως αρχική βοήθεια, για να διαχειριστεί τους πρόσφυγες στο έδαφός της. Το ποσό μπορεί αργότερα να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις, αναφέρει το προσχέδιο. Επίσης, η ΕΕ θα ανοίξει τον Δεκέμβριο το νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, για τις ενταξιακές στην ΕΕ συνομιλίες, που εκκρεμούν από το 2005 και θα προετοιμάσει περαιτέρω κεφάλαια συζήτησης για τους τρεις πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ομάδα «Προθύμων», η οποία απαρτίζεται από εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- και θα συνεδριάσει πριν από την αποψινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, θα υποβάλει πρόταση για «ελάφρυνση» της Τουρκίας από 400.000 πρόσφυγες με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απο την μεριά του δήλωσε ανυπόμονος να συμβάλει στην ενίσχυση της ενταξιακής προοπτικής της Αγκυρας. Ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, προσήλθε εμφανώς ικανοποιημένος, κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα» και πως η Ευρώπη είναι «το κοινό μας σπίτι». Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αγκυρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος, οδεύοντας προς την οικογενειακή φωτογραφία, συνομιλούσε διαρκώς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η συζήτηση στην ΕΕ αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα. Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης. «Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.
Η FAS επισημαίνει ακόμη ότι η Άγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία. Η εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου «λόγω της κυπριακής αντίστασης».

Από την μεριά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, έκανε λόγο για μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Άνγκελα Μέρκελ

Την ανάγκη για κοινή δράση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα επεσήμανε στις δηλώσεις της η Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων – σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση», υπογράμμισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως θα εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους θα αντικατασταθεί η παράνομη μετανάστευση με μόνιμη.

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία», επεσήμανε και συνέχισε:

«Η Σύνοδος Κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

«Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας», κατέληξε.

Αλέξης Τσίπρας

Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι θα βρεθούν οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά επεσήμανε ότι ταυτόχρονα θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Ακόμη, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τουρκία, έκανε λόγο για εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Ντόναλντ Τουσκ 

«Χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν», επανέλαβε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ τόνισε πως στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και να γίνει επανεκκίνηση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα.

Οπως υπογράμμισε η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα-κλειδί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα η ζώνη Σένγκεν θα γίνει ιστορία», ανέφερε.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Ως «αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Σύνοδο Κορυφής, εκτιμώντας πως η Τουρκία «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».

«Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας – και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην «Bild Am Sonntag» και συνεχίζει: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».

 

 Σχόλια