Τελειώνουν με την λίστα Μπόργιαν

Τελειώνουν με την λίστα Μπόργιαν

Του Πετρου Κουσουλου

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η επεξεργασία ταυτοποίησης των χιλιάδων ΑΦΜ που βρίσκονται στην «χρυσή» -κατά τις εκτιμήσεις- λίστα Μπόργιαν που δόθηκε στην ελληνικές Αρχές από το ομοσπονδιακό κρατίδιο Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ereportaz.gr οι Οικονομικοί Εισαγγελείς βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωση της έρευνας μιας υπόθεσης η οποία εμπλέκει σε υποθέσεις φοροδιαφυγής αλλά και απόκρυψης μαύρου χρήματος εξέχοντα στελέχη της αποκαλούμενης αστικής τάξης.

Δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της έρευνας σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι επίλεκτη υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία διαθέτει την ανάλογη και την κατάλληλη τεχνογνωσία. Προσθέτουν δε ότι από την πρώτη στιγμή που η συγκεκριμένη λίστα, με τα 10.588 ΑΦΜ Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα Ubs την περίοδο 2006-8, περιήλθε στην κατοχή τους υπήρξε άμεση ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αργοπορίας όπως εκείνα της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο η ολοκλήρωση της έρευνας, η ταυτοποίηση των στοιχείων και η αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων ποσών αποτελούν το πρώτο στάδιο της επιχείρησης Μποργιαν.

Όπως έχει γράψει στο παρελθόν το ereportaz.gr οι δικαστικές Αρχές αναμένουν την θέσπιση νομοθετικής διάταξης που θα επιτρέπει στους κατόχους αδήλωτων ποσών να αυτοκαταγγελθουν. Σε περίπτωση εκούσιας αποκάλυψης αγνώστων καταθέσεων τότε θα τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης η οποία θα γίνει ακόμη πιο ευνοϊκή εάν τα χρήματα επαναπατριστούν και επενδυθούν στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη εάν επενδυθούν σε ακίνητα, ομόλογα η πέσουν στην αγορά. Στελέχη του ΥΠΟΙΚ εξηγούσαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πεισθούν ορισμένοι να αποκαλύψουν και να επαναπατρίσουν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Έδειχναν ωστόσο να κατανοούν ότι η υπέρμετρη ευνοϊκή μεταχείριση των κατόχων μαύρου η αδήλωτου χρήματος ενδέχεται να προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από την μεριά των συνεπών φορολογουμένων οι οποίοι βλέπουν να πλήττονται ολοένα και περισσότερο από τις οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται.

Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής παραμένει αναξιοποίητος ένας μικρός θησαυρός ο οποίος ενδέχεται να οδηγήσει σε… μεγάλα ψάρια.

Αφορά τις λίστες με τα ΑΦΜ ανυποψίαστων πολιτών (ανέργων,κλπ) που βρέθηκαν να στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό χωρίς φυσικά να έχουν βγάλει ούτε ένα σεντ. Από τις έρευνες του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι τα χρήματα τα έβγαλαν εφοπλιστές, επιχειρηματίες ακόμη και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (!) ενώ το πλέον σκανδαλώδες είναι ότι οι τράπεζες επικαλέστηκαν απλό λάθος. Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων ξεπερνά τις 70 ενώ στελέχη του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή διενεργούν ελέγχουν για τυχόν παραλείψεις και από μέρους ελεγκτών του ΣΔΟΕ οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έβαλαν τις υποθέσεις στο αρχείο!Σχόλια