Τέλος και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με νόμο – Ανοίγει για τα καλά το Ασφαλιστικό

Τέλος και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό με νόμο – Ανοίγει για τα καλά το Ασφαλιστικό

Εξαγγελία ήταν και… πάει. Όλα δείχνουν ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η Αθήνα υποχώρησε στο θέμα του κατώτατου μισθού που ήταν μια από τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης μαζί με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος μένει, αλλά και την 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους η οποία επίσης δείχνει πως παγώνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες μπαίνει τέλος και στη δια νόμου αύξηση του κατώτατου μισθού.

Έτσι ενώ ως τώρα γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα επιβάλει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε δύο δόσεις, τώρα όλα δείχνουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο πάει στις καλένδες.

Για την ακρίβεια το σχέδιο πλέον προβλέπει μεν μια κάποια αποκατάσταση των μισθών όχι όμως και επαναφορά του κατώτατου στα προ των μειώσεων επίπεδα.

Ουσιαστικά η όποια αύξηση θα έρθει μέσω των συλλογικών συμβάσεων και εφόσον αποκατασταθούν κάποιοι όροι τους ύστερα από τη σχετική διαβούλευση.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί και στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με σαφή περιορισμό κυρίως σε ό,τι αφορά τις εθελούσιες εξόδους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ενώ φαίνεται ότι θεσπίζονται και αυστηρά “πέναλτι” επί του ποσού της σύνταξης για όσους επιλέξουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη. Μένει ανοιχτό το θέμα όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αλλά δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη το ηλικιακό όριο.

Πάντως όλα δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί μια μετάθεση των ανοιχτών θεμάτων στο Ασφαλιστικό για αργότερα στο πλαίσιο τις διαπραγμάτευσης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις συντάξεις φαίνεται ότι παγώνει και το θέμα της 13ης σύνταξης με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπο ορισμένοι έστω χαμηλοσυνταξιούχοι να λάβουν κάποιο ποσό, κάποιο είδος βοηθήματος.

Η πιθανότητα να λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη ως 500 ευρώ τη 13η σύνταξη φαίνεται ότι έχει οριστικά διαγραφεί από τα σχέδια τουλάχιστον για φέτος.

Πηγή: newsitΣχόλια